Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Čokoládový kompas aneb Jak si v dnešní čokoládové džungli vybrat kvalitní čokoládu

Také máte občas svou slabou čokoládovou chvilku, kdy prostě musíte mít čokoládu, ať se děje, co se děje? Pro takové příležitosti je dobré mít u sebe kousek kvalitní čokolády, anebo alespoň vědět po jaké v obchodě sáhnout. Víte, na co si při výběru čokolády dát pozor?

Promotion | 31. 01. 2018

Když nás chytne chuť, naházeli bychom do košíku jakékoliv pochoutky, které se čokoládě aspoň trošku podobají. Pokud si chcete čokoládu ale opravdu vychutnat, a nejen si zalepit zuby něčím sladkým, soustřeďte se u výběru čokolády na složení. Zabere to jenom chviličku a opravdu se to vyplatí. Na čem u jednotlivých druhů čokolády vlastně záleží? 

HOŘKÁ ČOKOLÁDA

Carla čokoláda
Zdroj: Čokoládovna Carla

Často slýcháme, že hořkou čokoládu si vychutná pouze opravdový labužník. Je to asi, jako když se říká, že k olivám se musíte projíst a k červenému vínu popít. Ve složení by se nemělo objevit nic jiného než kakaové máslo, cukr, kakaová sušina, vanilka a emulgátory pro zjemnění konzistence.  Zajímavostí je, že proti americkým zvyklostem si potrpíme na opravdu mnohem hořčejší chuť. Zatímco v USA jsou za hořkou čokoládu považovány i tabulky s obsahem minimálně 15 % kakaové sušiny, v česku je to dle evropských norem 35 %. Za nejlepší hořké čokolády jsou považovány ty s obsahem kakaové sušiny mezi 60 % až 75 %. U tabulek s vyšším obsahem kakaové sušiny již hořkost přebíjí ostatní chuťové vjemy. 

MLÉČNÁ ČOKOLÁDA

Carla čokoláda
Zdroj: Čokoládovna Carla

Složení mléčné čokolády koresponduje s hořkou variantou, ale navíc by se zde mělo objevovat přidané mléko. Právě díky němu je tato čokoláda tolik oblíbená nejen u dětí. Dodává čokoládě větší jemnost. Kvalitní čokolády obsahují vždy pravé mléko v sušené podobě. V případě umělých náhražek se můžete s očekávaným efektem rozplynutí na jazyku rovnou rozloučit.  

BÍLÁ ČOKOLÁDA

Carla čokoláda
Zdroj: Čokoládovna Carla

Na závěr si objasníme, co by vlastně měla obsahovat čokoláda, která často ani za čokoládu nebývá označována. Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, nemůžeme u ní tedy vyčíslit žádné procento kakaové sušiny. I přesto se však o této pochoutce nebojte mluvit jako o čokoládě. Obsahuje totiž kakaové máslo. Právě na podíl této suroviny ve složení čokolády se tak zaměřte při výběru. Normy EU stanovily minium na 20 %. Kvalitní čokolády obsahují ale i mnohem větší podíl. Čokoládovna Carla například vyrábí bílou čokoládu s celým 29% podílem kakaového másla v sušině. U složení bílé čokolády si pak ještě stejně jako u mléčné varianty hlídejte přítomnost sušeného mléka, či smetany. Umělé náhražky netolerujte.

Redakce Marianne miluje

Už dlouho je naší sladkou láskou hořka čokoláda Fino De Aroma s 71% obsahem kakaové sušiny. V naší redakci se po ní vždy jen zapráší.

Fino de Aroma

Vše o kvalitní a lahodné čokoládě najdete na: www.carlachocolate.com