Také máte občas svou slabou čokoládovou chvilku, kdy prostě musíte mít čokoládu, ať se děje, co se děje? Pro takové příležitosti je dobré mít u sebe kousek kvalitní čokolády, anebo alespoň vědět po jaké v obchodě sáhnout. Víte, na co si při výběru čokolády dát pozor?

Když nás chytne chuť, naházeli bychom do košíku jakékoliv pochoutky, které se čokoládě aspoň trošku podobají. Pokud si chcete čokoládu ale opravdu vychutnat, a nejen si zalepit zuby něčím sladkým, soustřeďte se u výběru čokolády na složení. Zabere to jenom chviličku a opravdu se to vyplatí. Na čem u jednotlivých druhů čokolády vlastně záleží? 

HOŘKÁ ČOKOLÁDA

Carla čokoláda
Zdroj: Čokoládovna Carla

Často slýcháme, že hořkou čokoládu si vychutná pouze opravdový labužník. Je to asi, jako když se říká, že k olivám se musíte projíst a k červenému vínu popít. Ve složení by se nemělo objevit nic jiného než kakaové máslo, cukr, kakaová sušina, vanilka a emulgátory pro zjemnění konzistence.  Zajímavostí je, že proti americkým zvyklostem si potrpíme na opravdu mnohem hořčejší chuť. Zatímco v USA jsou za hořkou čokoládu považovány i tabulky s obsahem minimálně 15 % kakaové sušiny, v česku je to dle evropských norem 35 %. Za nejlepší hořké čokolády jsou považovány ty s obsahem kakaové sušiny mezi 60 % až 75 %. U tabulek s vyšším obsahem kakaové sušiny již hořkost přebíjí ostatní chuťové vjemy. 

MLÉČNÁ ČOKOLÁDA

Carla čokoláda
Zdroj: Čokoládovna Carla

Složení mléčné čokolády koresponduje s hořkou variantou, ale navíc by se zde mělo objevovat přidané mléko. Právě díky němu je tato čokoláda tolik oblíbená nejen u dětí. Dodává čokoládě větší jemnost. Kvalitní čokolády obsahují vždy pravé mléko v sušené podobě. V případě umělých náhražek se můžete s očekávaným efektem rozplynutí na jazyku rovnou rozloučit.  

BÍLÁ ČOKOLÁDA

Carla čokoláda
Zdroj: Čokoládovna Carla

Na závěr si objasníme, co by vlastně měla obsahovat čokoláda, která často ani za čokoládu nebývá označována. Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, nemůžeme u ní tedy vyčíslit žádné procento kakaové sušiny. I přesto se však o této pochoutce nebojte mluvit jako o čokoládě. Obsahuje totiž kakaové máslo. Právě na podíl této suroviny ve složení čokolády se tak zaměřte při výběru. Normy EU stanovily minium na 20 %. Kvalitní čokolády obsahují ale i mnohem větší podíl. Čokoládovna Carla například vyrábí bílou čokoládu s celým 29% podílem kakaového másla v sušině. U složení bílé čokolády si pak ještě stejně jako u mléčné varianty hlídejte přítomnost sušeného mléka, či smetany. Umělé náhražky netolerujte.

Redakce Marianne miluje

Už dlouho je naší sladkou láskou hořka čokoláda Fino De Aroma s 71% obsahem kakaové sušiny. V naší redakci se po ní vždy jen zapráší.

Fino de Aroma

Vše o kvalitní a lahodné čokoládě najdete na: www.carlachocolate.com

Promotion