Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Dovolená v Čechách aneb Jak si užít doma

Říká se, že doma není nikdo prorokem. Zkuste zapomenout na tohle lidové moudro a podívejte se na svoji domovinu jinak. Možná zjistíte, že se je stále co objevovat a že máte najednou spoustu příležitostí, jak sobě a svým dětem připravit nové zážitky. A ani kvůli tomu nemusíte cestovat stovky kilometrů.

Redakce Marianne | 9. 04. 2013

Stačí si jen vše dobře naplánovat a zjistit si dostatek informací. V tom vám může pomoci webová stránka projektu Kudy z nudy, kde najdete velké množství aktuálních odkazů a tipů na zajímavá místa. Jenom na nich to ale nestojí. Důležité je vědět, co od dovolené chtít.

Kam jet

Zavřete oči a zabořte prst na libovolné místo na mapě! Ano, i takhle šíleně můžou probíhat vaše dovolenkové plány. Jestli vám bude objevené místo sympatické, podívejte se, kde je nejbližší centrum a zda jsou i nějaká zajímavá místa v okolí. Osobně doporučuji směřovat ruku více doprava. Už několik let objevuji Moravu a malebných vesnic a městeček ještě nejsem nasycena. Předností Moravy není jen stálejší počasí, ale i fakt, že Moraváci jsou patrioti, o svá místa se skvěle starají a jsou na ně patřičně hrdí. Snad v každém městě probíhají jarmarky, poutě, folklorní přehlídky, na konci léta dožínky a pak v září vinobraní. Ve větších městech se staly tradicí food festivaly. Stojí za to si dovolenou naplánovat s ohledem na místní akce. Uvažujte také o tom, jaké další aktivity na místě chcete provozovat. Zkuste naše tipy na zajímavé akce: Mikulovsko , Špilberk , Beskydy.

Dovolena_v_cechach

Poručíme větru dešti

Takhle doslova to nefunguje, ale i tak se dá na počasí vyzrát. Dlouhodobé předpovědi nám stoprocentně nic nezaručí, přesto vám doporučuji se o ně zajímat. I když se nedá spolehnout, že termín, který jste si vybrali, bude z hlediska počasí ten nejvydařenější, nepropadejte panice. Místo toho si přibalte nepromokavou bundu s kapucí a uzavřené boty. I v mírném dešti se dá udělat skvělá procházka. Úplně nejlepší je během přeháňek zalézt do lesa. Mírný déšť se přes větve stromů dostane jen málo, a hlavně nezapomeňte, že slovo přeháňka je od slova přehnat se. Takže vězte, že do třiceti minut je za vámi. Horší je to s letními bouřkami, které bývají velmi prudké. V tom případě doporučuji mít v záloze indoorovou aktivitu.  Lepší informace o počasí najdete zde.

Aktivní, nebo odpočinková

Někdo si myslí, že během dovolené musí trhnout rekord v počtu navštívených hradů, jiný chce hlavně odpočívat. Přesný recept, kolik čeho, vám nedám, ale mějte na paměti, že pokud jedete s rodinou, dovolená by se měla líbit všem. Řekněte si dopředu, co byste určitě chtěli navštívit, a zbytek nechte na momentální náladě. Že si chcete prohlédnout sbírku nerostů a vaše děti by raději do cukrárny? Rozdělte se. Není nic horšího, než když někoho nutíte k něčemu, co ho nebaví. Určitě ale i těm aktivním doporučuji chvilku zaslouženého relaxu. Jednak prospěje po delší chůzi či sportu, jednak vám alespoň částečně nahradí dovolenou u moře. V tom vám pomůže správný výběr hotelu. Hotelový bazén, sauna a masáže – to je ta správná tečka za náročným dnem, která prospěje tělu i duši.

Dovolena_v_cechach_1

Peníze až na prvním místě

Při slově dovolená se leckomu peněženka sama zavírá a karta dělá, jako že vás nezná. Dovolená není luxus, ale vaše zasloužená porce odpočinku. To, že zrovna nepracujete v bance, neznamená, že si svoji dovolenou nemůžete skvěle užít. Pokud nemáte velký rozpočet, nemusíte jezdit stovky kilometrů, určitě i ve vašem okolí jsou místa, která neznáte a mohou vám přinést potěšení. V zájmu šetření zvolte více variant ubytovaní – jedno dražší a luxusnější, které potěší vaše smysly, a druhé řekněme pro otrlé. Pokud budete vědět, že vás po dvou nocích pod stanem čeká příjemný penzion se saunou, dá se přežít i kemp.

A že o dovolené utratíte hodně za jídlo? Kdo by ne, když dobrodružství je tak náročné na kalorie. Jednou denně chutná svačinka na cesty v podobě chleba s něčím a k tomu nakrájená zelenina a ovoce nikoho nezabije. Naopak se stane vaší jistotou a nemusíte se při tom ohlížet na to, jestli tam, kde se právě nacházíte, vaří a za kolik. Ostatně recept na svoji ideální dovolenou máte v rukách jenom vy.