Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Evoluce bikin: Jaké se nosily před padesáti lety a jaké jsou trendy dnes?

Info ikona
Plavky

Trvalo to pěknou řádku let, než se ženy odvážily vzít si na sebe plavky. Délka úboru, ve kterém vyrážely na plovárny, se kolem 20. let minulého století začala zkracovat. Zkracovalo se a zkracovalo, dámám rostla odvaha víc se odhalit, a tak vznikly i první bikiny.

Karolína Peřinová | 28. 06. 2021

Pokud bychom měli označit jediný kousek šatníku, který se po celá destiletí měnil k nepoznání, jsou to rozhodně plavky. Asi největší přelom přišel ve 40. letech, když francouzský módní návrhář Louis Réard zahlédl na pláži v Saint Tropez ženu, která si ohrnula okraje svých plavek pro dosažení většího opálení. A nápad na bikiny byl na světe. Návrhář je pojmenoval po ostrově v Tichém oceánu. Na tomto místě totiž probíhalo testování atomových bomb a návrhář tušil, že on vytvořil módní bombu v oblastni dámských plavek.

Mohlo by se vám líbit

Na úspěch si ale bikiny musely počkat. Skandální oděv způsobil ve společnosti rozruch a byl v mnoha státech zakázaný. O jejich popularitu se zasloužil až tehdejší sexsymbol – Brigitte Bardot. Ačkoli v Cannes svými titěrnými plavkami pobouřila puritánskou veřejnost, rok nato už je nosila polovina Francouzek. Jak se od té doby plavky změnily? Jaké byly trendy? V jakém roce byly hitem jednodílné plavky a kdy ty dvoudílné? To vše se dozvíte v naší galerii.

Evoluce plavek