Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

FEJETON KLÁRY KOTÁBOVÉ: Písní k trvalé pohodě

Máte před sebou, za sebou, nebo právě prožíváte komplikované životní kotrmelce? Ať už je tomu jakkoliv, rozhodně se naučte jediné. Melodii, která vás uchrání od zbytečného stresu.

Anonymous | 23. 04. 2019

Můžete se trápit během rozvodového stání, užírat se nad bezmocí, kdy nemůžete pomoci stárnoucí mamince s nástupem nemocí, dohánějí vás k pláči pubertální protesty vašich dětí, nebo se „jen“ cítíte v práci přetížená?

Odborníci mají jednoduchou radu. Stačí, když si k dané situaci, která vás trápí, najdete nějakou melodii a vždy, když vám bude úzko, začnete si ji pobrukovat, zpívat, v hlavě přehrávat, pokud by se třeba nehodilo začít pět árii z Rusalky uprostřed čtvrtletní porady. Proč byste vlastně měla? Vysvětlím na vlastním, trochu stereotypním příkladu: Mám hlučné děti, v práci sedím v open space, víkendy trávím většinou na turnajových utkáních mých dětí. Zavřená v hale. Vlastně hladina hluku, ve které se neustále pohybuju a žiju, permanentně překračuje stanovený limit – tedy pokud něco takového vůbec existuje. A jediné, po čem toužím, je ticho.

Aniž bych věděla, že jde o nějaký vědecký postup, začala jsem si vždy, když jsem měla pocit, že se z hluku zblázním, v duchu broukat píseň kapely Team – Reklama na ticho. Fakt. Ten text je totiž geniální. A melodie fajn. Zvládne ji i hudební analfabet jako já. Navíc, když jsem pochopila, že mi při duševní přehrávce této melodie vypínají uši, upnula jsem se k ní ještě víc. Hádají se děti o to, kdo má na talíři víc hranolků, která je na řadě se psem, sedím už čtvrtou hodinou na florbalovém turnaji? Místo tamponů do uší si zabroukám. A vím, že jsem si ho právě koupila. Ticho v konzervě od Coca Coly.

Svěřila jsem se se svým objevem kamarádce. A ta se mi pochlubila, že už dávno si ráno v koupelně, během rituálu líčení zpívá spolu s Heidi Janků, že když se načančá, svět jí v údivu tleská. Její sebevědomí poskočí o několik procentních bodů a celý den je jí fajn. I když nejde o žádné umění.

Jiná známá si během venčení psa zpívá spolu s Waldemarem Matuškou, že v nohách má už tisíc mil… A uklidňuje ji, že na ně není sama. Má totiž psa s ADHD, kterého nikdo z její rodiny venčit nechce, neb je neunavitelný. Díky jejímu songu se pro ni procházky stávají příjemnou záležitostí, i když ví, že by měla žehlit, chystat svačiny, poklízet, cvičit, atd, atd…

Podtrženo sečteno, někdo má v hlavě brouky, možná z májové louky, jiný léčí lásku lékořicí a tak by se dalo pokračovat do nekonečna.

Písně i hudba fungují jako výborné antidepresivum, stačí si správně zvolit. Odborníci se shodují, že při terapeutických sezeních pomáhá pacientovi otevřít se terapeutovi, pomáhá stabilizovat se deprivovaným, frustrovaným a přetíženým lidem. Pomáhá dostat psychiku do rovnováhy a je jedno, jestli si budete prozpěvovat popěvek pro batolata, nebo dlouhou sonátu.

Důležité je, aby vás hudba a text oslovila a během písně se cítila skvěle. A také při dozvuku celé melodie. Jednoduše se dá říci, že song, který si vyberete, by neměl souznít s vaším rozpoložením, ale měl by vás motivovat ke změně. Zklidnit vás, umožnit vám nadechnout se a zbavit se nepříjemných vjemů. Pokud takovou píseň máte, gratulujeme. Vaše pohoda už je totiž jen otázkou času.

Reklamu na ticho dnes….

Autorka textu: Klára Kotábová

ČTĚTE TAKÉ: 

FEJETON KLÁRY KOTÁBOVÉ: Opravdu muži zrají jako víno?

 

FEJETON KLÁRY KOTÁBOVÉ: Podvýživa jako nová obezita