Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

Hemester aneb Dovolená po vzoru Švédů

Info ikona
Švédsko

Skandinávské země jsou v lecčem o krok napřed. Pomalý život si vychutnávali ještě dříve, než se ze slova "slow living" stal trend. Home office byl nedílnou součástí firemní kultury dávno před koronakrizí a stejně tak si Skandinávci užívali dovolenou v rodné zemi ještě předtím, než k tomu byli donuceni současnou situací. A právě dovolená na domácí půdě, tedy hemester, může inspirovat i vás.

Když se řekne dovolená, většina z nás si vybaví letištní halu, zavazadla a cestu do dalekých krajů. Podvědomě máme zafixováno, že čím déle letíme, tím exotičtější a zajímavější dovolenou prožijeme. Přitom krásnou dovolenou můžeme zažít kdekoliv, třeba i v České republice. 

O dovolené v rodné zemi by z fleku mohli přednášet Švédové. Tento severský národ totiž nedá dopustit na hemester. Pojem, který vznikl ze švédských slov "hem" (domov) a "semester" (dovolená), je nedílnou součástí letních měsíců a pravděpodobně ho ve svém životě vyslovil snad každý Švéd. A tak si švédské rodiny i jednotlivci zabalí v letních měsících zavazadla, a namísto daleké cesty vyrazí vstříc švédské přírodě. "Myslím, že pro Švédy je zcela nezbytné, aby se spojili s přírodou a načerpali novou energii na nadcházející temnou zimu," říká Američanka Jennifer Dahlbergová, která dokončuje knihu o Švédsku. 

Vzhůru na letní sídlo

Mnoho švédských rodin ale nevyjíždí do penzionů nebo hotelů, nýbrž na svou vlastní chatu nebo za příbuznými na venkov. "Před několika generacemi žilo mnoho lidí na venkově a na farmách, které byly mnohem rozptýlenější než v jiných částech Evropy. To znamená, že mnoho Švédů má ve venkovských oblastech stále své rodinné kořeny," vysvětluje Gunnar Andersson, profesor demografie na Stockholmské univerzitě. Není tedy nic výjimečného, když švédská rodina vlastní chatu, která se dědí z generaci na generaci. 

A jak probíhá takové chataření po Švédsku? Možná vás překvapí, že tento severský národ ani chvilku neposedí. "Lidé jsou velmi aktivní. Jezdí na lodi, plavou či zkoušejí windsurfing. Domnívám se, že nejvíce je na hemesteringu vyčerpává samotná socializace. Na chatě totiž pořádají obědy a večeře pro přátele a příbuzné, a tak se v tomto období v roce stávají Švédové velmi sociálními lidmi," říká s nadsázkou Dahlberg. 

Info ikona
Švédsko

Zasloužená dovolená

Pravdou zůstává, že i Češi patří mezi chatařské velmoci. Rozdíl mezi švédským a českým chatařením ale můžeme spatřit v tom, že Švédové zůstávají na chatě zhruba čtyři týdny vkuse. Mnoho firem totiž nabízí zaměstnancům čtyřtýdenní dovolenou, kterou si můžou vybrat od konce června do poloviny srpna. Chata v přírodě se následně stává letní rezidencí, ve které stráví Švédové převážnou část prázdnin. Samozřejmě i oni rádi vyrazí za hranice své země, avšak mnoho rodin upřednostňuje právě tento způsob trávení léta. 

Nová éra chataření?

Vypadá to, že domy v přírodě jsou ve Švédsku žádaným zbožím. Svým způsobem tomu nahrála i koronakrize, díky které začalo mnoho švédských firem upřednostňovat home office. "Mít svůj letní domov se ve Švédsku stalo módní záležitostí. Mnoho mých klientů má skvělou práci, vysoký příjem a v současnosti i home office, a tak hledají domov v přírodě," říká realitní makléř Amir Kabbani pro BBC. 

ČTĚTE TAKÉ: Země zaslíbená! Proč ve Švédsku žijí nejspokojenější lidé?