Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Letní slunovrat: magický den, který bychom neměli opomíjet

Info ikona
midsommar

Už ve školních škamnách nás učili, že na letní slunovrat připadá nejdelší den v roce. Když ale upustíme od naučené teorie, zjistíme, že letní slunovrat je především pohanským svátkem, který se i v současné době těší velké oblibě.

Stavění májky, sběr lučních květin, brambory s koprem nebo květinové věnečky, které zdobí hlavy žen a dívek. Přesně takový pohled se vám naskytne, když se 20. nebo 21. června vydáte do Švédska. Právě v této severské zemi je letní slunovrat, neboli Midsommar, jedním z nejdůležitějších svátků v roce. A kdyby nebylo vánočních dárků, pak hádáme, že by Midsommar trumfl i Vánoce!

Žádná novinka

Oslavy letního slunovratu nejsou žádnou novinkou. Už Keltové v tento den hořícími větvemi točili tak, aby napodobili pohyby Slunce. Zároveň zdobili stavení květinami a věřili, že bylinky natrhané na letní slunovrat mají magickou moc. Pozadu nezůstali ani Slované, kteří si během letního slunovratu dopřávali koupel ve studené řece a doufali, že tímto činem přivolají úrodu a vláhu. Také pletli květinové věnce, které posílali po řece. Kořeny oslav letního slunovratu nalezneme i v našich končinách. Jenom si vzpomeňte na pověst o svatojánském pokladu, která vypráví, že se skály během letního slunovratu na malou chvíli rozestoupí a země otevře. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Jak se slaví Midsommar

Zatímco mnoho kultur na oslavy letního slunovratu zapomnělo, Švédsko se na svůj Midsommar těší už od raného jara. Není divu, tento den se nese ve znamení tradic, zábavy a dobrého jídla. Hlavním bodem celého dne je vztyčování májky, které se odehrává v odpoledních hodinách. Švédové nastrojení v národních krojích následně kolem májky zpívají lidové písničky a tančí v kruzích. Nedílnou součástí celého odpoledne jsou hry a další aktivity, které zabaví malé i velké. 

V hlavní roli plný žaludek

Můžeme jenom hádat, zda si předkové během letního slunovratu dávali do nosu, nebo se oslavy nesly ve střídmějším rázu. Jedno je ale jasné, na švédském Midsommaru hlady nezemřete. Jako hlavní pokrm se podávají sledi se zakysanou smetanou a ranými bramborami s koprem. Důležitou součástí je dezert, který si v klidu můžete připravit i v Česku. Jedná se totiž o jahody se zmrzlinou a šlehačkou! K pití se podává tradiční pálenka nebo pivo. 

Zdroj: visitsweden.com, sweden.se

Mohlo by se vám líbit

Země zaslíbená! Proč ve Švédsku žijí nejspokojenější lidé?

Dlouhé zimy, nevlídné počasí, a přesto spokojení obyvatelé, kteří mají úsměv od ucha k uchu! Co stojí za spokojeností všech Švédů?
marianne.cz