Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

I dovolená v Česku může být světová

Info ikona

Prázdniny v Česku rozhodně nebudou nuda!

Poslední týdny to vypadá, že letní dovolenou chtě nechtě strávíme v České republice. Pokud se vám tento způsob léta zdá poněkud nešťastným, pak nezoufejte. Naše rodná země má v rukávu hned několik es, která s přehledem konkurují světovým destinacím. Na rozdíl od "profláknutých" bratříčků zde nepotkáte davy turistů, pouliční prodavače suvenýrů, a navíc ušetříte za drahé letenky. Tak co, vyrazíte s námi prozkoumat krásy naší republiky?

Instagramový profil Úžasná místa vytipoval sedm míst v Česku, která se až nápadně podobají známějším turistickým cílům. 

1. Morava vs. Španělsko
Plánovali jste letní dovolenou ve Španělsku? Pak pro vás máme dobrou zprávu! Jižní Morava je plnohodnotným náhradníkem. Ráj všech vinařů vás překvapí svou pohostinností, vlídným počasím a upravenými cyklostezkami. Navíc si můžete udělat výlet k větrnému mlýnu Jalubí, který jako z oka vypadl známému mlýnu z oblasti La Mancha ve Španělsku. Tohle nemůže být náhoda. 

Morava
Zdroj: @depox81, @pilargonzalezaller a @uzasna.mista

2. Hřensko vs. Oregon
Do Ameriky většina z nás nelétá každé léto, a proto je dobré vědět, že kousek Ameriky nalezneme i v České republice. Konkrétně jde o soutěsku v Hřensku, která připomíná soutěsku Oneonta v americkém Oregonu. 

Hřensko
Zdroj: @the.travel.people a @uzasna.mista

3. Praha vs. Chartres
Kostel sv. Ludmily je dominantou Náměstí Míru a rozhodně uchvátí všechny, kteří jdou okolo. Jeho věrná kopie se ale nachází také ve Francii, a to konkrétně ve francouzském Chartres. Kupte si lahev dobrého francouzského vína, olivy a sýr, a udělejte si na Míráku malý piknik. Možná sami zapomenete, že se právě nacházíte v centru Prahy. 

Praha
Zdroj: @uzasna.mista, @achartresphotography a @chlebiiik

4. Prachovské skály vs. Zhangjiajie
"Co bychom se báli, na Prachovské skály, dudlaj, dudlaj, dá. Do Českého ráje, cesta příjemná je, dudlaj, dudlaj, dá." Legendární písničku od Ivana Mládka si můžete pobrukovat během cesty do Prachovských skal. A pokud vám písnička nezvedne náladu, pak myslete na to, že jste právě ušetřili za letenky do čínského skalního města Zhangjiajie, které vypadá jako kopie Prachovských skal. 

Prachovské skály
Zdroj: @uzasna.mista, @kennymaxphoto a @alwaysturquoised

5. Vltava vs. Colorado
Kaňon Vltavy u Sedlce se už před nějakým časem stal oblíbeným turistickým cílem. Tušíme, že letos tomu nebude jinak. Obzvlášť když víme, že tato vyhlídka připomíná pohled na řeku Colorado ve známém Grand Canyonu. 

Vltava
Zdroj: @uzasna.mista, @jerzy.michalka a @travelingpowder

6. Litoměřicko vs. Portugalsko
Portugalsko patří k vyhledávaným dovolenkovým destinacím. Skvělé víno i pohostinnost místních obyvatel je pro Portugalsko typická. Pravdou ale zůstává, že i v Česku objevíte oblast, která je k nerozeznání podobná od Portugalska. Vyrazte v létě k Velkým Žernosekám a naskytne se vám pohled na vinici, která vypadá jako ta portugalská u řeky Douro.

Litoměřicko
Zdroj: @uzasna.mista, @pavelmegophoto a @ajesusphoto

7. Liberecko vs. Skotsko
Možná v Liberci nedostanete skotskou whiskey, zato se můžete těšit na viadukt v Kryštofově údolí, který připomíná známý viadukt Glenfinnan ve Skotsku. A když už budete v Kryštofově údolí nezapomeňte se stavit u jejich orloje na návsi. 

Libereco
Zdroj: @uzasna.mista, @vetrana a @themodernleper

Na jaké místo v České republice vyrazíte, až skončí karanténa? 

Zatím ale nejlépe uděláte, když nebudete vycházet ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde

ČTĚTE TAKÉ: Dovolená v Čechách aneb Jak si užít doma