Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Hezky česky! Trénujte pravopis hravou formou

Info ikona

Výjimečně, nebo vyjímečně? Samozdřejmě, či samozřejmě? Jakoby, nebo jako by? Určitě nám dáte za pravdu, že český jazyk může být občas pěkný oříšek.

Už ve školních škamnách jsme zjistili, že s češtinou nebude lehké žití. Vždyť jde o jeden z nejtěžších evropských jazyků, který má tolik výjimek a nepravidelností, že by z toho jednomu šla hlava kolem. Naštěstí existuje hned několik způsobů, díky kterým můžete češtinu neustále trénovat.

Sociální sítě

Pokud chcete svůj Instagram obohatit o výukovou složku, pak neváhejte a dejte follow stránce Červená propiska. Dvě korektorky Karla a Sabina vám budou servírovat češtinářské špeky a vy se nepřestanete divit, co všechno vám při hodně českého jazyka zapomněly učitelky říci. Na tomto profilu holky navíc sdílí své tipy na knížky, a to nejen z jazykovědné literatury. Za nás skvělý způsob, díky kterému si nejen osvěžíte českou gramatiku, ale zároveň se pobavíte. 

Pozadu samozřejmě nezůstává ani Facebook, na kterém taktéž naleznete mnoho užitečných stránek plných češtinářských záludností. Například stránka Milujeme češtinu se zaměřuje jak na češtinářské chytáky, tak i na praktické ukázky toho, kdy někdo nerespektoval pravidla českého pravopisu. Obdobná je stránka Češtinářské špeky, na které se navíc můžete dozvědět i zajímavé informace o vzniku určitých slov a jejich vývoji do současnosti. To vše hezky přehledně a stručně.

Podcasty

Nepatříte mezi fanoušky rádia? Pak vás možná potěší, že pořad Slovo nad zlato, který pravidelně vysílá Český rozhlas Dvojka, se dočkal i své podcastové formy. Jazykovědec doc. RNDr. Karel Oliva a moderátor Jan Rosák vás provedou problematickými jevy v našem jazyce. Každá pětiminutová epizoda se zabývá pouze jedním jazykovědným problémem, a tak jde o skvělý a rychlý způsob, jak hodit do formy váš český jazyk.

Podcast
Zdroj: GETTY

Pozadu nezůstala ani olomoucká odnož Českého rozhlasu, která si pro své posluchače připravila pořad Okolo češtiny. V tomto případě se jedná spíše o rozhlasové fejetony o záludnostech, zajímavostech a netušených možnostech českého jazyka.

Knihy

Největším pomocníkem při zlepšování českého jazyka vám budou knihy. Nejen klasická beletrie, díky které si obohatíte slovní zásobu, ale především knížky, které se zaměřují na náš rodný jazyk. Pomocnou ruku vám například podá knížka s příznačným názvem "Jsme v češtině doma?". Do této knižní příručky byly zařazeny především ty jevy, na které se často ptali tazatelé v internetové jazykové poradně. Najdete zde obecná poučení o českém jazyce, zejména o pravopisu, tvarosloví a některých syntaktických jevech. Na rozdíl od současných Pravidel českého pravopisu a mluvnic jsou některé výklady v příručce podrobnější a ucelenější. Určitě jde o skvělou knihu, díky které se češtině podíváte na zoubek.

ČTĚTE TAKÉ: 

České ženy v zahraničí IV: Poláci jsou galantnější než Češi

Jazyková bariéra ve vztahu