Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Internetová výzva, která vás rozesměje i rozpláče! Proč má #10YearChallenge smysl?

Info ikona

Kdo se v posledních dnech nezapojil do #10YearChallenge, jakoby na sociálních sítích ani nežil. Jaké poselství v sobě tato výzva nese?

Deset let je poměrně dlouhá doba a možná jste už sama zapomněla nejen na to, jak jste v roce 2009 vypadala, ale především, co jste daný rok prožívala a cítila. Stále si nevzpomínáte? Trošku vám napovíme!

Zpátky do minulosti

Ať už jste před deseti lety studovala, nebo jste se už naplno věnovala kariéře, pravděpodobně jste si kvůli stále probíhající ekonomické krizi nemohla příliš vyskakovat. Místo drahých kabelek jste si pořídila "chlebník" od sportovní značky a na nohy jste obula gumové „kroksy“. Během nákupů hrála v obchodních domech písnička Bad Romance od Lady Gaga a v klubech jste to rozjížděla na Halo od Beyoncé. Šlo také o rok, během kterého se udály věci pozitivní – Barack Obama se stal prvním afroamerickým prezidentem Spojených států amerických či smutné – s červnem je spojován tragický let 447 společnosti Air France. Stejně jako u světových událostí střídaly dobré zprávy ty špatné, také váš život provázely hezké věci i ty, na které byste nejraději zapomněla.

Čas na vzpomínky

Teď už stačí zapátrat ve skříni a vytáhnout fotoalbum z tohoto roku. Možná se tam uvidíte jako mladá maminka, třeba na vás vykoukne rozjuchaná studentka a možná vás překvapí, že vypadáte stále stejně. Záměrem celé výzvy ale není pouze úsměvný pohled na to, jak jsme před deseti lety vypadaly vtipně, šíleně, krásněji, rozzářeně a s vyhlazenou pletí. Především jde o to, abyste se zamyslela nad tím, co jste se za těch 10 let naučily, v čem jste jiné a v čem naopak stále stejné. Splnily jste si všechny své sny, nebo jste tak trošku zahálely? Samy zhodnoťte svých posledních deset let a stanovte si cíl, jak byste, a to nejen fyzicky, měla vypadat v roce 2029.

Druhá strana výzvy

Zatímco celebrity i lidé z davu sdílí fotky svých proměn, na internetu se vyskytují i mnohem vážnější témata, která s posledním desetiletím souvisejí. Svůj vzhled totiž nemění pouze lidé, ale i příroda a města. Jeden příklad za všechny – na Instagramu se objevily děsivé obrázky přírody, která pod vlivem globálního oteplování naprosto mění svůj ráz. Koláž nám dává jasnou zprávu o tom, že globální oteplování není pouze pojem zarputilých ekologů, ale že jde o skutečnou hrozbu, nad kterou bychom se měli jako lidstvo zamyslet. Pokud se tímto způsobem příroda změnila za pouhých deset let, pak vyvstává otázka, jak bude vypadat za dalších deset let?

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Z celé výzvy tedy vyplývají dvě zásadní věci – starejte se hezky o sebe i o přírodu, aby nám 10 Year Challenge v roce 2029 nepřidělala vrásky, ale naopak nás příjemně potěšila.