Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jak žít spokojeně v době plné nespokojenosti?

Info ikona
Zikmund

Krize ohledně koronaviru SARS-CoV-2 jednou provždy změnila svět. Mnozí z nás se teď potýkají s ekonomickými dopady, jsou ale i tací, co na krizi naopak vydělali. Existují však dopady, které se dotýkají všech bez rozdílu – bohatých i chudých, zdravých i nemocných. Možná že je pociťujete i vy. Koronavirus totiž mnohým z nás změnil vnitřní svět.

Martin Zikmund | 4. 08. 2020

Zatímco COVID-19 se v Česku zařadil do kategorie relativně vzácných onemocnění s desetinovým výskytem oproti zápalu plic či rakovině, situace okolo šíření koronaviru zasáhla každého člověka a způsobila tentokrát, bohužel, už zcela reálnou epidemii. Jen se netýká žádného viru, ale onemocnění v kategorii tzv. „efkových“ diagnóz – tedy psychických onemocnění. Statisícům lidí, kteří v prvním pololetí letošního roku neprodělali ani obyčejnou chřipku, se najednou začalo hůř spát nebo začali pociťovat zvýšenou potivost. Začalo se u nich objevovat občasné bušení srdce, nevysvětlitelné zažívací potíže anebo jim takříkajíc došla šťáva, náhle se změnila hmotnost, aniž by se nutně přejídali či vůbec jinak stravovali a vše přestalo dávat smysl. Mnozí lidé také začali mít záhadné potíže s imunitou, někteří se najednou cítili tak nějak víc unavení.

A pak jsou tu tací, kteří mílovými kroky běží k cílové pásce s nápisem F10 neboli substanční závislosti. Ano, zejména alkohol se zhostil nadvlády nad životy mnoha lidí. Roztáčí se smrtonosné kolo okořeněné tím, že si budoucí závislí hloubku problému, do kterého se řítí, mnohdy vůbec neuvědomují.

Co se to se mnou děje?!

Psychika řady lidí v posledních měsících trpí. A brzy začne trpět i tělo. Tedy pokud se s tím nerozhodnou dotyční něco udělat. Co se vlastně stalo, že se nám špatně spí, jsme nesví, frustrovaní, podráždění a ostražití?

Zatímco mechanismus působení viru SARS-CoV-2 na lidský organismus není ještě stále dostatečně přesně zmapován, vliv krize okolo koronaviru na lidskou psychiku a následně i fyzické zdraví je do detailu popsán a znám už od roku 1936. Vděčíme za něj celosvětově asi nejznámějšímu absolventovi pražské medicíny, Hansi Selyemu. Ten současnou „epidemii psychických problémů“ shrnul pod názvem General Adaptation Syndrome (GAS) neboli obecný adaptační syndrom.

GAS je něco, čím trpí lidé, co narazí na...

...CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V SRPNOVÉ MARIANNE, kterou si můžete objednat až domů do schránky s POŠTOVNÝM ZDARMA. Objednávejte zde.

MONIKA ABSOLONOVÁ