Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jaká je historie nejslavnější panenky?

Narodila se 9. března 1959 a jejími rodiči jsou Ruth a Elliot Handlerovi. I přes to, že za rok oslaví šedesátku, stále vypadá skvěle. Chcete prozradit, proč nestárne? Je totiž z plastu. Řeč je o panence Barbie, která je známá po celém světe a hraje si s ní snad každá malá holčička. Jaké byly její začátky?

Promotion | 31. 05. 2018

V roce 1945 založili manželé Handlerovi společnost Mattel produkující dětské hračky. O 14 let později Ruth Handlerová sledovala svou dceru, jak si hraje s papírovými panenkami a uvědomila si, že na trhu hraček je obrovská díra. Samozřejmě ji hned napadlo, jak ji zaplnit. Ty papírové panenky totiž neztvárňovaly novorozená miminka, tak jako to bylo u většiny panenek, byly to dospělé ženy, díky kterým si dívky mohly představovat budoucnost a při hře promítat do jejich příběhů vše, čím by se chtěly ony samy stát. Tak vznikla Barbie Millicent Robert. Pojmenována právě po dceři Barbaře – zdrobněle barbie.

roky

První model Barbie byl inspirován panenkou Bild Lilli. Ta se objevovala v německém tisku jakožto komiksová postava a muži si ji kupovali jako vtípek v obchodě s tabákem. Později se však stala populární mezi dětmi. Toho využila firma Mattel, koupila si práva k její výrobě a začala vyrábět svou vlastní verzi.

Handler vždy považoval vzhled Barbie jako odraz momentální doby. První panenka proto představovala kouzlo 50. let a byla inspirována šarmem Elizabeth Taylor nebo Marilyn Monroe. Stála 3 dolary a za první rok se prodalo přes 300 000 kusů. Dnes se cena první panenky Barbie může pohybovat i přes 25 000 dolarů.

V průběhu let se Barbie objevovala v různých pracovních rolích. Bylo jich přes 150. Jako první se v roce 1961 prodávala zdravotní sestřička. V roce 1965 dokonce kosmonautka letící na měsíc, a to o čtyři roky dříve, než na něj vkročil samotný Neil Amstrong. Od té doby se stala úspěšnou podnikatelkou, lékařkou, pilotkou, hasičkou, režisérkou, vědkyní, vývojářkou počítačových her a dokonce to dotáhla až na prezidentku.

pekarr
Jednou z pracovních rolí Barbie je i pekařka.

Dva roky po uvedení Barbie na trh se k ní přidal i Ken. Překvapivě pojmenován po synovi majitelů značky Mattel. Jakožto reakce na kritiku, že Barbie se stala ženským sexsymbolem, byla v roce 1963 představena i její nejlepší kamarádka Midge Hadley a o rok později jejich dívčí partu doplnila sestra Barbie Skipper.

Dalším milníkem v životě panenky se staly Barbie celebrity. Jako první se do rodiny Barbie v roce 1967 přidala modelka Twiggy, následovala ji např. Cher, Audrey Hepburn, Diana Ross, J. K. Rowling a letos se jako panenky Barbie představily i Frida Kahlo nebo Amelia Earhart.

barbie

Za ta léta, co je panenka Barbie na trhu, prošla několika změnami vzhledu. První razantnější změnou prošly oči. Od roku 1971 byly malovány tak, aby se dívaly dopředu, ne do strany, jako tomu bylo doposud. Tím Barbie získala zcela nový výraz v obličeji. Od roku 2016 jsou panenky Barbie prodávány ve 4 různých typech postav, v 7 barvách pleti, 22 barvách očí a s 24 různými účesy.

Jaká byla vaše oblíbená Barbie? A máte je schované pro vaše potomky?