Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Archiv

Klasická cigareta, nebo elektronická? Je to téměř jedno, škodí obojí

Info ikona
Cigareta

Pokoušíte se přestat kouřit a říkáte si, že tu klasickou cigaretu nahradíte elektronickou v domnění, že děláte to nej pro své zdraví? Poslední zprávy bohužel naznačují, že přibývá počet otrav, které způsobují právě tyhle náhražky. E-cigarety jsou podle průzkumu odpovědné za 42 % všech případů otrav souvisejících s cigaretami!

Redakce Marianne | 10. 04. 2014


Informace pocházejí z toxikologických center ve Spojených státech amerických a zahrnují výsledky asi padesáti z nich. Nejčastějšími projevy otravy bylo zvracení, nevolnost a podráždění očí. Jen v měsíci únoru došlo k 215 otravám z e-cigaret! A více než polovina se týká dětí! Odborníci však varují, že celkový počet otrav je pravděpodobně vyšší, než se odráží v této studii, protože ne všechny případy se nahlašují. Tim McAfee, ředitel CDC Office, říká, že tento nejnovější průzkum National Youth Tobacco ukazuje, že široká veřejnost by si měla být vědoma tohoto rizika. Zpráva navíc přišla v době, kdy Velká Británie zvažuje rozšíření zákazu kouření uvnitř restaurací i na elektronické cigarety, protože i ty mohou idealizovat kouření a působit jako vstupní brána ke kouření klasických cigaret.

what-is-an-electronic-cigarette-sm

Zakázat, nebo regulovat jako lék?

Nicméně se také objevují hlasy, které říkají, že cestou je normalizace e-cigarety. Tyto cigarety by měly být regulovány jako léky a lidé by měli vědět, co v nich je a jak velké dávky nikotinu obsahují. Pak by mohly hrát užitečnou roli při odvykání kouření. To ale v současnosti neexistuje, takže nikdo, kdo je kouří, neví nic o jejich bezpečnosti. Velká část e-cigaret se totiž vyrábí v Číně, jsou levné, ale co je v nich, netuší možná ani výrobce. V poslední době přitom roste popularita e-cigaret mezi teenagery, kteří ji považují za lepší alternativu než klasické cigarety. Výrobci samozřejmě říkají, že e-cigareta obsahuje jen malé množství nikotinu, takže je zdravější než ta běžná. Ve skutečnosti existují studie, které potvrzují, že pára, která z cigarety vychází, může vyvolat zánět dýchacích cest a očí. Odpověď, co je tedy zdravější, je na vás.