Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Liberec - město, které pohladí srdce i žaludek

Info ikona
Výlet

Březnové počasí je stále ještě nevyzpytatelné, a tak je při plánování výletu důležité, abyste v záloze měli i tzv. mokrou variantu.

Ona zmiňovaná mokrá varianta se může skládat třeba z dobré kávy a ještě lepšího dortu. Pokud tedy chcete vyrazit na místo, kde se ani v dešti nebudete nudit, pak se vydejte do severočeského Liberce.

Vzhůru za dobrodružstvím

Páté největší město České republiky se nachází zhruba 20 minut od polských hranic a 25 minut od německé Žitavy. Díky své atraktivní poloze se stává oblíbeným turistickým cílem, a tak není divu, že z Prahy do Liberce je vypravováno hned několik autobusů denně. Pokud vyjedete z hlavního města autem, připravte se zhruba na hodinu a půl dlouhou cestu, kterou vám zpestří kopečky Českého středohoří. Při příjezdu do Liberce vás už zdálky bude zdravit Ještěd, který se pne do výšky 1012 metrů nad mořem, a pokud vám štěstí bude přát, pak se dočkáte i hezkého počasí.

SUCHÁ VARIANTA

Nad městem svítí sluníčko a vy si chcete dosyta užít jarního počasí? V tom případě se vydejte na průzkum Ještědu. Sportovně zdatnější si k vysílači vyšlápnou po svých, ostatní naopak ocení lanovku, která se nachází jenom pár kroků od parkoviště. Na samotném vrcholku vás kromě kouzelného výhledu čeká také dechberoucí pohled na ještědský vysílač. Tento krasavec v technicistním architektonickém stylu je dílem architekta Karla Hubáčka a svého slavnostního otevření se dočkal 9. července 1973. Už z pouhé zvědavosti byste měli do úchvatných prostor vysílače vstoupit, a nechat se uhranout nadčasovým interiérem, který vznikl pod taktovkou architekta Otakara Binara. Pokud se vám z ještědských oblak nebude chtít vracet zpátky na zem, ubytujete se v místním hotelu. Futuristický nábytek hotelových pokojů vás jenom utvrdí v pocitu, že se nacházíte v kosmické lodi a pomalu plujete vesmírem.

Ještěd

MOKRÁ VARIANTA

Nad městem se pěkně zatáhlo a vy nechcete strávit nadcházející týdny se zápalem plic? V tom případě je načase, abyste poznali místní gastronomické podniky, které vás podobně jako Ještěd mohou vzít do nebes. Na víkendový brunch, lehčí oběd, zákusek a výborné kafe si zajděte do Mikyny, libereckého bistra, které vyniká svým jednoduchým, a přesto nesmírně útulným interiérem. Místní také nedají dopustit na Kavárnu bez konceptu, která se prý pyšní nejlepším kafem ve městě. Pravdu ale odhalí až vaše chuťové pohárky. V neposlední řadě stojí za návštěvu také vietnamské bistro Street Pho. Menu je plné oblíbených pochoutek od bún bò nam bộ až po bánh mì pâté za velmi přijatelné ceny.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Po náročné mokré (gastro) variantě si můžete jít odpočinout do Oblastní galerie Liberec, která se nachází v prostorách bývalých městských lázní. Vyplatí se sledovat aktuální výstavy, neboť některé doopravdy stojí za to!  

Byli jste už v Liberci? A jaké místo tam máte nejraději? 

ČTĚTE TAKÉ: Vídeň za den aneb Co zažít ve městě, kde se psaly dějiny