Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

LUKÁŠ LOSKOT: Kupujte oblečení od českých návrhářů. Zaslouží si to!

Patří k nejvlivnějším lidem české módy. Ředitel Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku Lukáš Loskot (41) vám prozradí, který z českých návrhářů by neměl uniknout vaší pozornosti, a vysvětlí vám, proč byste si neměla barvit vlasy.

Monika Mudranincová | 18. 09. 2017

Dvakrát do roka vybíráte návrháře, kteří se předvedou na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. To si vás předcházejí jako důležitou osobu, ne

(Směje se) To je omyl. Já sám návrháře už nevybírám mimo jiné i proto, aby nedocházelo ke spekulacím, že někoho protežuju. Návrháře selektuje komise skládající se ze šéfredaktorů našich mediálních partnerů. A já si myslím, že je to tak správné. 

Hádají se u toho? 

K výměně názorů dochází, já funguju jako smírčí soudce. Nakonec se ale vždy na té zhruba dvacítce shodneme. 

Jak byste srovnal pražský týden módy s těmi v Londýně, Miláně, New Yorku nebo Paříži? 

Objel jsem všechny tyto zásadní fashion weeky a samozřejmě rozdíl je v tom, že náš je menší. Ale co se týče kvality, nezadá si se zahraničními. Tvorba českých návrhářů je podle mě srovnatelná se světovou špičkou, i když na ulici to tak nevypadá. Rozhodně za těch pár let, co se u nás módní týden koná, urazili čeští návrháři ohromný kus cesty.

A jak byste zhodnotil úroveň oblékání běžných Čechů? 

Hodně se to změnilo i díky časopisům, jako jste vy. Ale pořád by to mohlo být lepší, protože výmluva na to, že tu chybí obchody s kvalitní dostupnou módou nebo přísun informací, není na místě. Nemyslím si, že to je otázka peněz, ale vkusu. Paradoxně česká autorská módní tvorba je daleko v předstihu před vkusem českého národa. 

Takže jaký je konkrétně největší nešvar českého streetstylu? 

Pokaždé když se vrátím ze zahraničí, mě nejvíc zarazí tuzemská vlasová tvorba. Na západ od našich hranic vyznávají ženy spíš přirozený vzhled, nevidím tam moc často nabarvené vlasy. U nás se barví už i mladé ženy. U starších to ještě dokážu pochopit, ale proč mladé dívky? Pak mě často zarážejí...

...CELÝ ROZHOVOR NAJDETE V MÓDNÍM SPECIÁLU MARIANNE FASHION!

F

Marianne Fashion si můžete objednat také na: http://send.cz/casopis/1079/marianne-special

Mercedes-Benz Prague Fashion Week