Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

MARIANNE NA CESTÁCH: Znovuobjevené Německo

Po dálnici D8 jste tu za chvilku. A byla by škoda se do Německa nevydat! Podle informací zdejší turistické centrály se počet návštěv z Česka od roku 2000 zčtyřnásobil a stále roste. Našli jsme pro vás hned několik míst, která stojí za to.

Anonymous | 9. 06. 2019

Nedobytný Königstein

Víte, kolik kilogramů si před soubojem naložil na hlavu takový středověký rytíř? V pevnosti Königstein nedaleko českých hranic v půvabné krajině Českosaského Švýcarska mají vaše děti možnost vyzkoušet si to na vlastní kůži a krk. Pevnost navštěvuje každý rok na 25 tisíc českých turistů a tamní vedení se rozhodlo jim vyjít vstříc: můžete si předem objednat českého průvodce nebo na místě zvolit audioprůvodce v českém jazyce, a to nejen pro sebe, ale i pro děti. Ty provedou pevností Max a Maruška. A to i po interaktivní výstavě In lapide regis, tedy Na králově kameni, která je určena především jim. Ve třiceti místnostech se mohou procházet v historických kostýmech, vystřelit si z virtuální kuše nebo vyzkoušet zmíněnou repliku středověké přilbice.  

Praktické informace: Vstupné: dospělí 10 €, děti od šesti do šestnácti let 7 €, děti do šesti let zdarma. Audioprůvodce v češtině 3 € (dětský audioprůvodce k „dospěláckému“ zdarma)

nemecko

Weesenstein plný překvapení

Uvěříte, že zámecká stáj pro koně leží v pátém patře? A honosné komnaty pro panstvo zase jedno patro pod sklepem? A že to všechno vaše děti vědí, protože jim to našeptal do ucha duch Rudolf? Měli byste. Pokud tedy zrovna stojíte v prostorách zámku Weesenstein. Toto místo prošlo nespočtem přestaveb, proto ty architektonické zvláštnosti. Zámek totiž vznikl původně na skále a rozšiřoval se směrem dolů. Jak se sem dostat? Saský zámek leží jen 25 kilometrů od českých hranic a prakticky přímo na dálnici D8. A prohlídka není nuda, duch Rudolf a netopýr Arabela baví děti i v českém audioprůvodci.

Praktické informace: Vstupné: dospělí 6 € (3 € zlevněné), audioprůvodce v češtině 2 €. Děti do pěti let a v den svých narozenin zdarma www.schloss-weesenstein.de (stránky dostupné i v češtině)

nemecko
Z fotografie to nepoznáte, ale každé třetí okno je jen namalované

Moritzburg bez sněhu

Tenhle zámek zná každé dítě, i když jej drtivá většina z nich nikdy neviděla na vlastní oči. Řeč je o Moritzburgu v Sasku. Natáčela se tu pohádka Tři oříšky pro Popelku, příběh, který je v Německu úplně stejně populární jako u nás, ani tady na Štědrý den v televizi nikdy nechybí. Vysílá se tu pod názvem Drei Haselnüsse für Aschenbrödel. Byť jsme zvyklí zámek vídat romanticky zasněžený, zelené trávníky mu možná sluší ještě víc. A zatímco budou děti pobíhat po místech, která znají z pohádky, dospělí si užijí návštěvu Kamenného sálu, kde jsou vystaveny parohy jelena šestašedesáteráka (!). Také zde je k dispozici audioprůvodce v češtině.

Praktické informace: Vstupné: 8 €, děti do šesti let zdarma, od šesti do šestnácti 1 €, český audioprůvodce 2 €, www.schloss-moritzburg.de

nemecko

Zábavní park Plohn

Rodiče jemnější povahy by měli doufat, že se o tomto parku nedaleko Chemnitzu jejich ratolesti nikdy nedozvědí. V opačném případě je čeká pěkně adrenalinový den. Třeba jízda na divoké horské dráze, které se říká El Toro. Vysoká je místy až 28 metrů a sedačky se po ní řítí rychlostí až 75 kilometrů v hodině! Žaludek nenechá v klidu ani obdoba obřího otevřeného vodního tobogánu, po němž se řítíte dolů 360 metrů, usazeni v točícím se kruhu. Říká se jí Láteření boha Toutatise – výstižné! Ale abychom byli spravedliví, park nabízí i klidnější výběhy zvířat, pohádkové světy nebo dinopark. Přespat je tu možné v pokojích vyzdobených podle různých pohádek.

Praktické informace: Vstupné je 29,50 € pro dospělé a 26 € pro děti od čtyř let. Informace na freizeitpark-plohn.de jsou i v češtině.

Není ZOO jako ZOO

Za tropy nemusíte hned cestovat do Afriky, najdete je mnohem blíž, v zoologické zahradě v saském Lipsku. Leží tam přesně 16 500 metrů čtverečních deštného pralesa Gondwanaland, v němž žije na tři stovky exotických zvířat a na čtyřiadvacet tisíc rostlin. Imitace afrického, asijského a jihoamerického pralesa vyšla lipskou zoo na 64,5 milionů eur. Zoo letos slaví 140. výročí a chlubí se tím, že ji proslulý odborník Anthony Sheridan z Londýnské zoologické společnosti zařadil na druhé místo v žebříčku zahrad v Evropě. Za lepší označil už jen tu vídeňskou! 

Praktické informace: Vstupné: dospělí 21 €/17 €, děti (6–16 let) 13 €, děti do pěti let 
zdarma. www.zoo-leipzig.de (stránky v němčině a angličtině)

 

Drážďany s dětmi

Do Drážďan se jezdilo nakupovat už za totality a za levnějším oblečením nebo drogerií sem Češi putují dodnes. Nemělo by ale zůstat jen u galerií nákupních, tohle město má co nabídnout! Rezidenční zámek Drážďany v centru starého města si nechává všechny své hlavní výstavy překládat i do českého videoprůvodce, takže se tu budete cítit jako doma. Zážitkem především pro děti pak bude návštěva Dopravního muzea Drážďany, kde se každý den (o víkendu dokonce třikrát) rozjíždí obří modelová železnice tvořená 150 lokomotivami a vagony, které se tu prohánějí po 785 metrech kolejí. To je však opravdu jen třešnička na dortu. Návštěvníci uvidí, čím se jezdilo, plavilo i létalo posledních dvě stě let – a to včetně vzducholodi!

Praktické informace: Vlaky na modelové železnici se rozjíždějí v úterý a pátek v 11.00, ve středu a čtvrtek v 16.00 a o víkendech v 11.00, 14.00 a 16.00 Vstupné: rodinná vstupenka pro jednoho dospělého a maximálně dvě děti 9 €, dospělí 9 €, děti do pěti let zdarma, studenti a starší děti 4 €, www.verkehrsmuseum-dresden.de (stránky dostupné i v češtině)

nemecko

Autorka textu: Lucie Suchá

VÍCE CESTOVATELSKÝCH TIPŮ NAJDETE V NAŠEM SPECIÁLU MARIANNE NA CESTÁCH!

titulka

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?