Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Máte vztek? Na Islandu přišli na perfektní způsob, jak se ho zbavit

Info ikona
Island

Poslední měsíce byly pro většinu z nás náročné. Každý den jsme četli špatné zprávy, čelili strachu o zdraví a byli konfrontováni s myšlenkou, že možná ztratíme práci. Prostě toho bylo tolik, že bychom se z nahromaděného stresu nejraději vykřičeli...

Každý člověk bojuje se stresem jinak. Někdo zhluboka dýchá a doufá, že dechové cvičení sníží hladinu kortizolu. Jiný zase zrudne a bouchne pěstí do stolu. Pokud patříte do druhé skupiny, ale nechcete před kolegy nebo rodinou dělat scény, pak pro vás máme dobrou zprávu. Svůj hněv můžete bez problému vykřičet do celého světa. A když říkáme do celého světa, nepřeháníme!

Vykřičte se na Islandu

Vše odstartoval projekt islandské stránky Looks Like You Need Iceland, která lidi nabádá, aby ze sebe vykřičeli nahromaděný stres a vypustili ho do tiché a panenské přírody Islandu. "Tento rok jste toho zažili už mnoho a vypadá to, že potřebujete místo, ve kterém svou frustraci pustíte ven. Nějaké obrovské a netknuté místo. Vypadá to, že potřebujete Island! Nahrajte svůj křik a my ho pustíme do islandské přírody. A až budete připraveni, přijeďte si k nám zakřičet na vlastní kůži. Budete se cítit lépe, slibujeme," láká stránka úvodním textem. 

Absurdní záležitost, nebo lék?

I když by se mohlo zdát, že jde o další, doslova, výkřik moderní doby, stránka Looks Like You Need Iceland nabízí i odborný pohled na křičení. „Křičení jako terapeutický nástroj vzniklo v 70. letech 20. století. Jde o způsob, jak uvolnit potlačené emoce,“ vysvětluje terapeutka Zoë Astonová, na webových stránkách projektu. "Neuvědomujeme si, že psychická reakce na to, že chceme křičet, rozsvítí část mozku zvanou amygdala. Amygdala se aktivuje, když jsme v ohrožení, tedy v momentech, které jsme v posledních měsících zažívali denně. Součástí příznivého účinku křičení je, že dokážete vydat hlasitý zvuk do širokého, otevřeného a nerušeného prostoru. To doslova umožňuje vaší amygdale uvolnit uložený stres a posunout se vpřed," dodává Astonová. 

Křik
Stačí pár minut u počítače a vztek bude zažehnán. Foto: GETTY

Jak na to?

Pokud cítíte, že potřebujete své emoce vykřičet do světa, navštivte web Looks Like You Need Iceland. Hned na úvodní stránce objevíte tlačítko Tap to screen, které stačí zmáčknout a už můžete svobodně křičet. Nikde není psáno, jak váš křik má vypadat. Můžete jenom křičet, nebo použít i nějaký ten vulgarismus. Křičení se meze nekladou. A pokud vám nevadí křik ostatních, v přiložené "zvukobance" si můžete poslechnout, jak křičí Dánové, Němci nebo třeba Britové. Ti všichni už stránku Looks Like You Need Island vyzkoušeli. 

ČTĚTE TAKÉ: 6 způsobů, které vám pomohou zmírnit dlouhodobý stres

Titulka

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.