Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Zaměřeno na dech aneb Dýchací technikou proti stresu

Info ikona

Objevte kouzlo krabicového dýchání.

Může se nám zatajit, a stejně tak nám ho někdo může vyrazit. Dech je bezmyšlenkovitá činnost, která je pro naše tělo životě důležitá. Přesto všechno většina z nás o dechu příliš nepřemýšlí. Víme, že dýcháme, a to nám k životu doslova stačí. Přitom právě dech může být skvělým pomocníkem při zvládání náročných situací. 

Kouzlo uvolnění podle jogínů 
Nervozita a stres čas od času dostihnou každého z nás. V takový moment všichni toužíme po zklidnění a rychlé úlevě. Jenže, jak na to? Po prášcích na předpis sáhnout nechceme a tablety hořčíku nám zase kýžené uvolnění ihned nepřinesou. Jedna možnost ale přece jenom existuje. Říká si Box Breathing a jde o to tisíce let starou jogínskou metodu, kterou proslavila americká námořní speciální jednotka SEAL.

Box Breathing, neboli krabicové dýchání, je založené na pomalém a hlubokém dýchání, během kterého přesměrujete roztěkané myšlenky na počítání čísel. Díky této dýchací technice se nejen uklidníte, ale také lépe zkoncentrujete a zvýšíte svou výkonnost. Využívat ji tedy můžete, jak při stresu, tak i v momentě, kdy potřebujete nabrat energii. Není divu, že Box Breathing využívají i někteří sportovci před důležitým výkonem. 

Jak na Box Breathing?
V první řadě si najděte klidné a nerušené místo. Usaďte se na židli, položte si ruce na kolena a ujistěte se, že sedíte rovně. 

1. Nadechněte se nosem do břicha a napočítejte do čtyř. 

2. Zadržte dech a opět počítejte do čtyř. 

3. Vydechněte nosem a napočítejte do čtyř. 

4. Zadržte dech a opět počítejte do čtyř. 

5. Vše opakujte čtyřikrát za sebou. 

Při této dýchací technice je důležité, abyste si uvědomovali váš dech a zbytečně nikam nespěchali, případně počítání nezrychlovali. Po čase můžete číslici čtyři vyměnit za pětku. 
 

Slyšeli jste někdy o Box Breathing? 

ČTĚTE TAKÉ: Posilte svou mysl i imunitu! Ledová metoda, kterou zbožňují lidé po celém světě

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.