Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Mateřství jako z reklamy (na Lexaurin)

Na rovinu přiznávám, tohle je taková „malá domů“, autorka je totiž mé literární siamské dvojče. Mateřství jako z reklamy (na Lexaurin) je černohumorné čtení pro všechny, co zjistili, že děti jsou možná smyslem života, ale taky kvůli nim máme méně spánku, méně peněz a méně sexu. A přesně o takových chvílích je tato kniha. Zde je z ní malá ochutnávka.

Petra Pohlová | 3. 05. 2019

Na chatě

Městské děti potřebují přírodu. A my odpočinek. Taková malá chata nic moc nestojí,” rozvášnil se muž. Mně se to zdálo, že na tom něco je, a tak jsme koupili takovou malou chatu. Byla levná, protože v ní nebyla ani elektřina, ani voda a v podlaze byla díra, pod kterou žili mravenci.

Bude to taková romantika,” vykřikoval muž radostně.

A já mu uvěřila.

Pak zjistil, že pokud chce chatu opravit, bez elektriky to nepůjde. Jednak pohání spoustu šikovných přístrojů a za druhé se děti celý den pozorováním ptactva a přírody samy nezabaví. Chtějí alespoň na chvíli své tablety. A my jim je dáme, protože si chceme odpočinout. A taky se večer chceme podívat na film, ne že ne.

A pak ta voda… Když v létě vyschla nejbližší studna a já si na zahradě pokoušela umýt vlasy pomocí dvou pet lahví s dobrou vodou, zašla jsem za mužem a klidným hlasem bez stopy emocí mu vysvětlila, že bez vody to nejde…

Tak máme elektřinu a vodu.

To šlo rychle. Mohli bysme chatu opravit,” řekla jsem.

Střih, několik dlouhých let poté. Chata je opravena. A my s mužem už víme, co je skutečná dospělost. Není pravda, že člověk dospěje, když se mu narodí děti. Člověk definitivně dospěje, až když zrekonstruuje nemovitost. Všechna ta moudrost a životní zkušenost, ke které se propracujete, když v sobotu ráno vstane v šest, abyste mohli bagristovi otevřít zahradu, protože jindy než brzy ráno nemá čas. Aby tam on mohl přijet přesně v jednu a tvářit se jakoby nic. A pak ta báječná úřednice z Mníšku, co po nás chtěla potvrzení podle vyhlášky, kterou poslanecká sněmovna zrušila přesně o dva roky dříve. Když ona ho ale tak chtěla, a tak ho dostala. A taky všechny ty hádky nad zařízením domku a zahrady, plné chápavých výrazů jako naprostý ignorant” a nafoukaná snobka”.

Ale dneska už máme hotovo a můžeme se radovat ze vší té krásy, kterou jsme „společnýma rukama” zbudovali. A užívat si tu krásu v rodinném kruhu. V pátek odpoledne otevřít branku a pak už jen čekat, za jak dlouho se děti pohádají, kdo bude první v houpací síti. A pak kdo sní tu jedinou jahodu, co za týden stihla uzrát.

Nevyžádaná dobrá rada nad zlato: Pokud vaše manželství přežije rekonstrukci nemovitosti, máte nakročeno ke zlaté svatbě.

Mateřství jako z reklamy (na Lexaurin), Petra Hřebíková
NAKLADATELSTVÍ CPRESS

 

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost