Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Oil Pulling – (staro)nová zbraň v boji za zdravý chrup

Info ikona

Není to tak dávno, co si kokosový olej vydobyl místo na našich kosmetických poličkách, poté se přesunul do kuchyně a dnes by mohl zaujímat čestnou pozici i vedle zubního kartáčku. Ptáte se proč?

Baví nás multifunkční věci, které lze využít mnoha způsoby. Pokud jste si tedy mysleli, že kokosový olej už nemá žádné jiné využití a hodí se „pouze“ jako maska na vlasy či tuk ke smažení, pak jste se šeredně mýlili. V současné době totiž došlo k reinkarnaci oil pullingu, tedy ajurvédské metody, jejímž smyslem je detoxikovat ústní prostředí a navodit svěží dech. Celý proces spočívá v převalování kokosového oleje v ústech a jeho následném vyplivnutí. Jde tedy o jednoduchý postup, který s klidem můžete zařadit do svého denního harmonogramu.

Proč se s chutí pustit do oil pullingu?

Uvnitř ústní dutiny se nachází nespočet bakterií, některé jsou „dobré“, jiné naopak způsobují nadměrnou tvorbu zubního kamene, či dopomáhají ke vzniku kazů. Za nejagresivnější bakterii je považována Streptococcus mutans, která v ústech způsobuje velkou neplechu. Americká studie dokázala, že oil pulling má na tuto bakterii silný destrukční vliv a dokáže si s ní bez problému poradit. Další jeho ověřenou výhodou je také fakt, že si poradí s vaším dechem. Zde je ale nutné podotknout, že skvělý vliv na svěžest dechu má i sezamový olej. Poslední  prověřenou výhodou je, že oil pulling dokáže zmírnit zánět v ústech, má tedy nepopiratelné protizánětlivé účinky.

Mnoho článků také hovoří o tom, že oil pulling je přírodní zbraní proti zažloutlým zubům. Pravdou ale zůstává, že toto tvrzení nikdy nebylo vědecky dokázáno. Mnoho zastánců této metody si ale pevně stojí za svým a tvrdí, že jim oil pulling dopomohl k hollywoodskému úsměvu. Pokud by to tak doopravdy bylo, šlo by o další příjemný benefit, který oil pulling nabízí.

Jak na to?

Vrhněte se do oil pullingu hned ráno! Po noci jsou naše ústa plná bakterií, kterých se touto cestou můžete krásně zbavit. Postačí vám lžička kokosového oleje, kterou vložte do úst a zhruba patnáct minut převalujte v ústech. Během této doby bude na sebe olej vázat toxiny a vaše ústa se budou zcela detoxikovat. Po patnácti minutách vyplivněte olej do odpadkového koše a ústa vypláchněte vlažnou vodou. Poté už stačí, když si zuby a jazyk vyčistíte kartáčkem bez pasty a máte pro dnešek svůj oil pulling splněn.

Máte zkušenost s oil pullingem? 

 

ČTĚTE TAKÉ: Největší mýty v péči o zuby