Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Menstruační prázdniny: Indické ženy nemusí během menstruace pracovat

Info ikona
Indie

Nepříjemné křeče v podbřišku, bolest hlavy či únava. Snad každá žena ví, že první a druhý den menstruace není procházka růžovou zahradou. Toho si je vědoma i indická společnost Zomato, která svým zaměstnankyním poskytuje desetidenní "menstruační dovolenou".

Ať už sedíte v kanceláři, pracujete jako kadeřnice nebo prodáváte v obchodě, jistě nám dáte za pravdu, že první dny menstruace stojí za starou bačkoru. A tak zatnete zuby, zobnete si růžovou pilulku a vroucně doufáte, že bolest brzy odezní. Kdybyste ale žily v Indii, dost možná byste první dny menstruace strávily v pohodlí domova

Máte menstruaci? Vezměte si volno!

Za celým nápadem stojí Deepinder Goyal, generální ředitel indické společnosti Zomato, který svým zaměstnankyním nabídl deset dnů volna ročně. Ženy pracující pro Zomato si tedy mohou, a samozřejmě nemusí, vzít každý měsíc den - dva dovolené, během které si uleví od náročného začátku menstruace.

Obzvláště pro Indii jde o velký krok kupředu, neboť v mnoha rodinách je téma menstruace tabu. Dokonce v některých oblastech Indie stále platí, že ženy během svých dnů nesmí vařit, dotknout se jiné osoby či vstoupit do určitých chrámů nebo škol. A právě proto se Deepinder Goyal rozhodl téma menstruace otevřít a ukázat všem ženám, že není hanba si během menstruace vzít volno. Zároveň vyzval všechny příslušnice něžného pohlaví, aby se přihlásily, pokud cítí, že jsou během menstruace diskriminovány. 

Indie není průkopníkem

I když by se mohlo zdát, že Indie patří k průkopníkům menstruačních prázdnin, opak je pravdou. Už v roce 1947 přišlo Japonsko s tzv. seirikyuukou (fyziologickou dovolenou). Následně se k Japonsku připojila také Jižní Korea, Tchaj-wan a dokonce Indonésie. I když si Asiatky mohou vzít menstruační dovolenou, reálně tuto možnost příliš žen nevyužívá. Důvod? Především se stále bojí diskriminace na pracovišti nebo se za menstruací stydí.

O menstruačních prázdninách se debatuje také v evropských státech. Některé zaměstnankyně po volnu touží, jiné ale upozorňují, že menstruační prázdniny povedou k upřednostňování mužů u pohovorů, a tudíž k posílení nerovnosti mužů a žen na pracovišti. 

A jak se k menstruačním prázdninám stavíte vy? Využila byste je?

ČTĚTE TAKÉ: Konec bolestivé menstruaci! Česká designérka vyvinula speciální tričko, které vám pomůže

Info ikona
Zářijová Marianne

POŠTOVNÉ ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.