Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Mikro svatba: trend pro nadcházející svatební sezonu

Co je malé, to je hezké.

Nekonečný seznam hostů, pětipatrový dort, tři fotografové, dva kameramani a jedna velká párty. Nebýt koronaviru, pak by mnohé letošní svatby následovaly tento scénář. Jenže nezbedný virus si zamanul, že promění nejen náš přístup ke zdraví, pracovní kultuře, ale také ke společenským akcím. A možná tak trošku nechtěně určil nový svatební trend - mikro svatbu. 

Důraz na intimitu

Velké svatby jsou krásné! Nechybí na nich široké příbuzenstvo, přátelé, kolegové a o dobrou náladu vás "maximálně" připraví následný účet za hostinu. Jenže spolu s velkou svatbou jdou ruku v ruce náročné přípravy, stres a možná i ztráta intimní atmosféry. Namísto řešení samotného obřadu se nevěsty častokrát upínají na následný program a svatební párty, do které investují nemalý obnos i nemalé množství energie. Ze svatby se tak nechtěně může stát "jedna" z oslav, kterou si hosté budou pamatovat pro dobré jídlo a výborné pití, nikoliv pro atmosféru plnou lásky a nejromantičtější cestu k oltáři. A tak se o slovo hlásí mikro svatba - intimní záležitost pro pár nejbližších, které do karet nahrála pandemie, avšak své místo na výslunní by si pravděpodobně uzmula i bez koronaviru. 

Mikro svatba
Zdroj: thecelebrantdirectory.com
Mikro svatba jako známka sebevědomí

V době, kdy mnoho nevěst dychtí po svatbě "alá Instagram" se mikro svatba může zdát jako noční můra. Žádné fotografie v obklopení patnácti kamarádek, žádné sáhodlouhé proslovy ani svatební párty do ranních hodin. Malá svatba je určena maximálně pro dvacet nejbližších osob, které s vámi můžou sdílet nejradostnější den vašeho života. Právě proto se o mikro svatbách říká, že jsou znakem sebevědomého páru, který se nebojí jít proti proudu. "Už žádné velké, nápadné oslavy ve stylu firemních akcí. Svatby se stanou intimnější a mezi hosty budou pouze nejbližší a nejdůležitější lidé. Nevěsta se ženichem ustoupí od konceptu svatby jako show a více se zaměří na samotnou intimitu sňatku," řekla svatební organizátorka pro web Hitched, a zároveň dodala, že mikro svatbám bude patřit následující rok. 

Zaměřeno na praktické důvody

I když mají malé svatby své jedinečné kouzlo, mnohé páry je volí z mnohem prozaičtějšího důvodu. Čím menší svatba, tím logicky menší náklady za prostor, svatební hostinu i následnou oslavu. Pokud se tedy rozhodnete zkrouhnout seznam hostů, pak můžete ušetřené peníze investovat třeba do vysněných svatebních šatů nebo si je ponechat na krásnou svatební cestu. 

Výhodou malé svatby je také fakt, že nemusíte vzdálenějším přátelům či sestřenicím vaší tety vysvětlovat, proč nejsou na seznamu hostů. Všichni jistě pochopí, že slovo nejbližší znamená úzká rodina, svědci a přátelé, se kterými jste v dennodenním kontaktu. A pokud tápete, kteří kamarádi by na malé svatbě neměli chybět, pak se zamyslete, s kým jste dokázali udržet kontakt v době karantény. Toto jednoduché "síto" dokáže rozlišit, kdo za pozvání stojí, a kdo tentokrát zůstane doma. 

Mikro
Zdroj: epiclovephotography.com
Malá svatba, krásné prostředí

Jak už bylo řečeno, malá svatba je především o atmosféře. A proto se vyplatí, když objevíte zajímavé místo k oddání. Malá svatba se totiž nerovná obřadní síni na městském úřadě. Naopak je to výzva najít prostor nebo zajímavé místo v přírodě, kde se díky malému počtu lidí můžete oddat. V tomto ohledu vám pomůže třeba Pinterest, na kterém jistě narazíte na mnoho inspirace. Obecně lze ale říci, že mikro svatbám nahrává okolí u rybníka, louka, les, malý zámeček, terasa s výhledem nebo třeba knihovna. Možností je opravdu nespočet, a tak záleží jenom na vašich preferencích. 

Ať už se rozhodnete pro malou svatbu o patnácti hostech, nebo si nenecháte vzít sen o velké svatbě pro sto padesát osob, jedno je jasné. Je to váš den, který se v žádném případě nemusí podobat aktuálním trendům. Důležité je, aby se podobal vám a vašemu partnerovi. 

ČTĚTE TAKÉ: Svatba v době koronavirové

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?