Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Mobilní hry nejen jako zábava! Podle odborníků udržují mentální zdraví

Info ikona

Hrajete hry na svém chytrém telefonu? Pak nemusíte mít výčitky...

Poslední týdny tráví většina z nás v pohodlí domova. Vaříme, pečeme, čteme, cvičíme nebo uklízíme. Jenže i tyto bohulibé činnosti je potřeba občas nahradit aktivitou, při které nemusíme na nic myslet. A obzvláště rodiče dětí vědí, že skvělou oddychovkou je hraní videoher nebo mobilních her. Pokud patříte mezi starší hráče, pak pro vás máme dobrou zprávu. Mnohé studie dokazují, že videohry pomáhají starším lidem s udržením mentálního zdraví. „Hraní her je skutečně velmi komplexní sada úkolů, kterou musí mozek splnit. Kdykoli je ve výukovém módu, mezi neurony se vytvářejí nové synapse,“ popsal newyorkský lékař Ezriel Kornel. Podle posledních průzkumů mohou videohry dokonce mírnit průběh demence.

Podle Jasona Allaira ze Severokarolínské státní univerzity mají hry pozitivní účinky především na psychologické funkce. Studie, kterou Allaire vedl, navíc zjistila, že senioři hrající počítačové hry se emočně cítí lépe než důchodci, kteří hry nevyhledávají.  

Videohrám propadli senioři

Zatímco dříve prarodiče s vnoučaty hráli Člověče, nezlob se, dnes dávají přednost videohrám. To alespoň říká průzkum americké neziskové organizace AARP, podle které 44 % Američanů mezi 60 a 69 lety hrálo za uplynulý měsíc alespoň jednu videohru. Aktivními hráči je pak také 39 % lidí starších 70 let. „Senioři jsou hraví, rádi se do podobných aktivit zapojí. Mnohdy ale moderní hry neznají, je proto potřeba jim je ukázat. Pro starší lidi je důležité, aby jim ti mladší vytvářeli příležitosti k zábavě i dalšímu vzdělávání,“ uvedla Zdeňka Dubová, ředitelka sdružení Mezigenerace, které se soustředí na zkvalitňování života seniorů. 

Počítač
Zdroj: GETTY

Zdaleka nejoblíbenější jsou mezi seniory jednoduché logické hry. „Každý večer hraju na mobilu Candy Crush. Tam je potřeba spojovat bonbóny stejné barvy. Někdy mi docela trvá, než se mi podaří pokročit na další úroveň obtížnosti, ale jsem ráda, že se pořád posouvat dokážu,“ popsala svoji oblíbenou hru například dvaasedmdesátiletá Marie Horáková. Výhodou jednoduchých logických her, kterým se mohou starší lidé věnovat na chytrém telefonu, tabletu i počítači, je jejich technická nenáročnost. „Podobné hry nevyžadují žádné speciální vybavení. Jsou většinou online, ale nekladou velké nároky na připojení k internetu, stačí klasická rychlost, kterou má většina lidí doma,“ popsal marketingový ředitel poskytovatele internetu netbox Lukáš Pazourek.

Způsob, jak se seznámit

Hraní her je mezi seniory oblíbené také pro svůj sociální aspekt. Mnoho starších lidí díky hrám navazuje alespoň online kontakt se svými vrstevníky. Zmírňuje se tak pocit osamělosti, který důchodce často sužuje. V některých domovech pro seniory se lidé pravidelně scházejí, aby hry hráli společně. Ve Spojených státech amerických pak dokonce vznikla národní liga, ve které senioři soutěží v hraní bowlingu na herní konzoli Wii. Liga sdružuje téměř 1400 lidí a 280 týmů.

Hrajete hry na mobilu? 

ČTĚTE TAKÉ: Jak čistit telefon během pandemie?

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.