Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Může nevěra vylepšit vztah?

A opravdu pálí mosty jen zamilované ženy, zatímco muži se snaží udržet manželku a milenku zároveň? Přinášíme vám odpověď na tyto a další časté otázky o nevěře. Toto téma je totiž opředeno celou řadou klišé a mylných představ, a to přesto, že se jedná, bohužel, o celkem běžně se vyskytující jev.

Martin Zikmund | 15. 09. 2020

Co všechno je nevěra?

Než se začneme zabývat jednotlivými otázkami, možná bude na místě definovat si, co to nevěra vůbec je. Moderní doba totiž přináší i moderní formy nevěry, a ještě modernější formy výkladů. Předně je nutné si říct, že definici nevěry dává ten partner, který se cítí být podváděný, a nikoliv ten, který je podle něj nevěrný. Jakkoli věty typu: „Byla to jen prostitutka a šlo mi jen o sex,“ „Vždyť jsem si s ním jen psala a k ničemu nedošlo,“ „Chodíme spolu jen na kafe a povídat si,“ mohou být myšleny upřímně, o tom, zda došlo či nedošlo k nevěře, si pro sebe rozhoduje partner dotyčné(ho). A to samozřejmě působí dodatečné problémy, protože někdy se stává, že se partneři na nevěře toho druhého prostě neshodnou.

Tím se zároveň dostáváme k tomu, že neexistuje jen jeden typ nevěry, definovaný pouze jako dokončený koitální styk s cizí osobou. Tato forma přitom není nutně ta nejvíc zraňující. Navíc, i tady bychom trochu narazili na to, zda počítat osoby stejného, respektive opačného pohlaví, či nikoliv. Ne, nevěra je pro „podváděného“ taková aktivita, ve které cítí, že byla zrazena důvěra a došlo k narušení intimity vztahu. A tak za nevěru může někdo považovat i to, když se partner platonicky do někoho zamiluje (byť mu to třeba ani neřekne), anebo když vytváří nesexuální intimitu s někým jiným než s ním, tedy když probírá svá niterná témata s cizím člověkem na Facebooku apod., zatímco s ním už ne. A existuje i nevěra časová. To když si váš partner s někým prostě „jen“ píše přes WhatsApp, zatímco sedí mlčky na pohovce a s vámi sotva kdy utrousí nějaké slovo.

Proč jsou lidé nevěrní?

Než přidělíme partnerovi nějakou psychiatrickou diagnózu, obvykle dávno neexistující „psychopatii“, je dobré si říct, že lidé jsou nevěrní nejčastěji z dlouhodobé frustrace ve vztahu. Ta může být způsobena mnoha faktory...

...CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ZÁŘIJOVÉM ČÍSLE S KUPONY NA DNY MARIANNE.

Titulka