Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nejste v životě spokojení? Absolvujte kurz štěstí

Zn.: Zdarma

 „Štěstí! Co je štěstí? Muška jenom zlatá, která za večera kol tvé hlavy chvátá…“ Verše Adolfa Heyduka i pomíjivost štěstí zná asi každý z nás. Naopak kouzlo spokojeného a šťastného života v malíku nemáme. Na počátku dospělosti si myslíme, že štěstí je ukryto v dobré pracovní pozici nebo zajímavém finančním ohodnocení. Příslušnice něžného pohlaví  štěstí hledají za zipem luxusní kabelky nebo na podpatcích značkových lodiček. Pánové si chvilku opojného štěstí užívají v náručí krásných dívek nebo za volantem rychlého vozu. Pravda, všechny zmíněné chvilky lze označit příslovcem šťastné, avšak opravdové a stále štěstí jenom sotva nalezneme ve hmotných statcích nebo v egoistických momentech. I když by se mohlo zdát, že cesta ke spokojenému životu není vydlážděná a stojí velké úsilí, opak je pravdou. Na světě totiž existují národy, které z pomyslného receptu na šťastný život vaří úsměvy na rtech už několik set let.

Štěstí po Finsku
Poslední tři roky v řadě se Finsko stalo nejšťastnější zemí na světě. Podle zprávy World Happiness Report vychází finská spokojenost především z vysoké důvěry ve stát, ze sociálních dávek, nízké korupce a svobody. Bohužel lusknutím prstu nedokážeme v české společnosti zamezit korupci, a tak je praktičtější, když recept na štěstí budeme hledat u samotných Finů. Krátká procházka v lese, plavání v ledu či dokonalé jídlo - to jsou věci, které obyčejné Finy dělají šťastnějšími. Jednoduše řečeno - finská spokojenost nevychází ani tak z politického nastavení země, nýbrž ze specifických návyků a denních aktivit. 

Finsko
Zdroj: GETTY

Kurz štěstí pro každého
A protože štěstí a spokojený život hledá v současné situaci čím dál tím více lidí, rozhodla se společnost Rent a Finn, že odkryje finské tajemství štěstí v šedesátiminutovém online kurzu. "Abychom vám v těchto těžkých časech pomohli, chtěli jsme se podělit o několik našich tipů, jak se stát šťastným po vzoru Finů, a to bez ohledu na to, kde se fyzicky nacházíte," říká poskytovatel bezplatného kurzu. Od května do června se na oficiálních stránkách můžete podívat na videa šťastných Finů, kteří vám dají nakouknout pod pokličku spokojeného života. A jaký je program?

22. května: Mirja Priha & Molla Mills - Volný čas po vzoru Finů

Volný čas je pro naše štěstí stavebním kamenem. To moc dobře ví i nadšená cyklistka Mirja Priha a designérka Molla Mills, která nedá dopustit na háčkování. Společně vám Mirja s Mollou povyprávějí o tom, jak trávit volný čas jako Fin.

29. května: Antti Etelämäki & Jukka Joutsiniemi - Zůstaňte aktivní s Finy

Antti Etelämäki je finský jachtař a outdoorman a Jukka Joutsiniemi zase podnikatel a kouč. Věřte tomu, že tahle dvojice vám ukáže, jak vypadá aktivní trávení volného času po vzoru Finů. Navíc všem vzkazují, ať si na online lekci vezmou pohodlné oblečení a lahev s vodou. 

1. června: Sasu Laukkonen - Jezte jako Finové
Finské jídlo je pastvou pro oko i štěstím pro žaludek. A kdo jiný by o něm měl hovořit, než majitel michelinské restaurace Sasu Laukkonen? Šéfkuchař má slabost pro finskou přírodu a její dary. Není tedy divu, že i z borové kůry dokáže vykouzlit zmrzlinu.

12. června: Výlet do vesnice Mathildedal
Vesnička Mathildedal vás nadchne krásnými dřevěnými domky, zelenými uličkami i moderní komunitou s četnými podniky. Virtuální výlet by si neměli nechat ujít ti z vás, kteří chtějí poznat život v uvolněné, a přesto živé vesnici.

Pokud byste se chtěli zúčastnit tohoto online kurzu, pak stačí, když budete sledovat oficiální stránky Rent a Finn. Nezapomeňte, že lekce budou v angličtině. 
 

ČTĚTE TAKÉ: 

Sanna Marinová: Příběh mileniálky, která se stala finskou premiérkou

Kalsarikännit: finská činnost, kterou v karanténě dělá většina z nás

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů