Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Posilte svou mysl i imunitu! Ledová metoda, kterou zbožňují lidé po celém světě

Info ikona

Už jste slyšeli o Ledovém muži?

Narodil se před sedmdesáti lety v Nizozemsku, musel se vypořádat se smrtí manželky a dalšími nástrahami života. Zkoušel meditace, alternativní léčbu i jógu, nikdy ale nedosáhl plného smíření se svým osudem. Během zimní procházky v amsterdamském parku ho ale napadlo, že se vykoupe v ledovém jezírku. Když do něj vkročil, zažil naprostý šok. Postupem času si ale tělo začalo na ledovou tříšť přivykat a díky hlubokému dýchání pocítil muž něco, co bychom mohli nazvat nirvánou. Seznamte se s Wim Hofem, držitelem několika Guinnessových světových rekordů, a především Ledovým mužem, který se stal inspirativní osobností pro tisíce dalších lidí.

Šup do ledové sprchy

Možná vás už v dětství vedli rodiče k tomu, abyste si ve sprše nepouštěli horkou vodu, ale naopak se otužovali vodou studenou. Troufáme si tvrdit, že málokdo z vás rodičovské rady dodržel, a doopravdy posunul kohoutek k modré barvě. Po vzoru Wim Hofa ale víme, že pokud ve studené vodě dokážeme správně dýchat, může být pro nás přímo léčivou záležitostí. Ledová sprcha totiž zlepšuje metabolismus, stimuluje ztrátu tuku a snižuje záněty v těle. Zároveň má pozitivní vliv na náš spánek a regulaci hormonů v těle. Důležité je, abyste s terapií studenou vodou začali pozvolna. Každý den otáčejte kohoutek ke chladnějšímu stupni a vždy nejprve omyjte nohy a teprve následně se přesuňte k vrchní části těla.

Sprcha
Zdroj: GETTY

Wim Hofova dechová metoda

S Wim Hofem se pojí také důraz na dech. Pokud se cítíte v psychické nepohodě, pak rozhodně vyzkoušejte jeho zajímavou dechovou metodu, která je založená na 30 až 40 silných deších. V pravidelných intervalech se nadechujte nosem a vydechujte ústy. Následně vydechněte úplně a vydržte tak dlouho, dokud nedojde k dechovému reflexu. Poté se nadechněte, zadržte dech a vydržte po dobu 10 - 15 sekund nedýchat. To vše opakujte až do dokončení a nezapomeňte na pěti minutový odpočinek na konci tohoto dechového cvičení. Největším přínosem je, že svému tělu dodáte více kyslíku a následně ucítíte velký příval energie. Zároveň má metoda pozitivní vliv na úzkostné a depresivní stavy.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se dožít 100 let