Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

"Pravé kožešiny jsou nemoderní. Se zvířaty mám lepší vztah než s lidmi," říká návrhářka Marie Rejfová

Marie Rejfová, zakladatelka značky MA RE-ams, žije v Amsterdamu, kde podle ní všechno včetně módy funguje podle nějakého modelu. Holanďané jsou však oproti Čechům mnohem dále v ekologickém myšlení. S tím se návrhářka ztotožňuje, ve svých kolekcích používá udržitelné recyklované materiály a přírodní kožešiny přímo nesnáší.

Eliška Vrbová | 29. 11. 2018

"Sebevědomí je ten nejlepší outfit. Noste ho. Osvojte si ho," radí návrhářka Marie Rejfová, která vystudovala nejprve kostýmní výtvarnictví na pražské DAMU a poté se přesunula na uměleckou školu do Amsterdamu, kde už zůstala. "V Čechách pro mne nebyla práce a v Holandsku už jsem měla zázemí v módní branži. Díky tomu, že jsem byla všeobecně technicky zdatná v módě, tak jsem si celkem jednoduše našla místo jako technický návrhář. Každý by tu chtěl totiž navrhovat, ale nikdo neumí šít," popisuje Marie své začátky v Nizozemí.

Před tím, než Marie v roce 2015 založila svou vlastní značku MA RE-ams, navrhovala například pro Viktor & Rolf, Denham the Jeanmaker, Tigerhill, Puma Black Label nebo Zoe Karssen. Kromě toho je supervizorkou značky MaxMara a jako designérka spolupracovala i s Oilily či Národním baletem Amsterdam.

"Nyní používám textilie z recyklovaných plastikových komponentů, tedy textilie vyrobené ze starých textilií. Materiály odebírám u velice speciálních výhradně italských a francouzských firem, které zaručují produkci pod ekologicky odpovědným dohledem," vysvětluje Marie. U své značky MA RE-ams si klade závazek používat udržitelné materiály. Aktuálně je 75% kolekce vyrobeno z recyklovaných a bio materiálů, přičemž Marie plánuje v blízké budoucnosti své kolekce vyrábět z recyklovaných materiálů ze 100%.

Návrhářka vytváří i kožichy z umělých kožešin. "Použití pravé kožešiny je známé už od pravěku, ale to byl rovný boj mezi člověkem a zvířetem. Nesouhlasím se zvířecími farmami, o čemž tento byznys je," přiznává Marie. Podle ní už teď máme takovou technologii, že můžeme napodobit zvířecí kožich z vlny jiného zvířete. Jedná se tedy pořád o pravou kožešinu, ale bez masakru. "Přírodní kožešiny jsou navíc tak nemoderní! Mám lepší vztah se zvířaty než s lidmi. Mám koně Goru už 27 let a tři rezavé kocoury – Ryse II., Juniora a Ryse III."

Nejnovější kolekce MA RE-ams zkoumá vztah mezi východní střídmostí a západní hojností. Kloubí sebevědomou „femme fatale“ se skromnou a nedokonalou krásou. Kousky jsou navíc snadno kombinovatelné pro vysoce elegantní i neformální look. Tváří kolekce se stala herečka Jana Plodková. "Janinka je moje kamarádka a spolužačka už od gymplu. Naši rodiče spolu také chodili do školy a na zábavy a pak jsme spolu dlouho dělaly studentské divadlo. Bylo to super!" vypráví Marie. "Jana je moje múza, moc pěkně se s ní pracuje, je to profík a kámoška. Moc ji obdivuji," dodává.