Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Přenechá konečně královna Alžběta kralování Charlesovi?

Královna Alžběta se údajně svěřila svému okruhu nejbližších, že pokud bude na trůně ještě za čtyři roky, požádá o tzv. Regency act. To znamená převedení svých královských povinností na dědice trůnu. Takovéto spekulace se objevují v médiích každou chvíli. Co když to tentokrát bude pravda?

Karolína Peřinová | 29. 03. 2018

Dědicem královské koruny je princ Charles, který by se stal tzv. regentem. "Regency act", se používá v případě, že panovník není z nějakého důvodu schopný vládnout, nebo ještě nedosáhl plnoletosti. Alžběta by proto byla stále královnou, ale veškeré královské povinnosti vůči státu by vykonával její syn.

Elizabeth a Charles
Zdroj: GETTY

Robert Lacey, historik, který spolupracuje s tvůrci seriálu o britské monarchii "The Crown", uvedl, že vytvoření regenta není úplně šťastné řešení. Poukazoval tím na události v 19. století, kdy král Jiří III. po smrti nejmladší dcery Amélie onemocněl mentální chorobou. Královské povinnosti, s určitým omezením, převzal jeho syn Jiří IV. a stal se regentem. Tato doba je v britské historii označována jako "Regency". Během ní se objevil jeden z největších politických konfliktů Británie spojený s emancipací katolíků.

„Být regentem je daleko od toho být skutečným vládcem a Alžběta si je vědoma toho, že pro Charlese to bude sice dočasný, ale ne moc příjemný stav. Když princ Filip zemře nebo uplynou čtyři roky, které si královna vymezila, věřím, že odstoupí. Buckinghamský palác to označí za odchod do důchodu a Charles se ve svých cca 73 letech stane britským králem.“

Alžběta a Charles
Zdroj: GETTY

Stal by se nejstarším vládcem, který nastoupil na trůn až v takhle pokročilém věku. To se nelíbí spoustě obyvatelům Británie, kteří by v Buckinghamském paláci viděli raději Williama s Kate. Navíc Charlesovi stále neodpustili aférky s jeho nynější manželkou Kamilou a následný rozvod s princeznou Dianou.

Jestli za čtyři roky udělá Alžběta z Charlese, který celý život čeká, až se stane králem, regenta, ukáže čas. Koho byste na trůně nejraději viděli vy?

Související články

Zábava

<span>Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce</span>

Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce

Zábava

<span>KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?</span>

KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?

Zábava

<span>Láska v květnu: Exkluzivní měsíční výklad z karet pro všechna znamení zvěrokruhu</span>

Láska v květnu: Exkluzivní měsíční výklad z karet pro všechna znamení zvěrokruhu

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?