Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Připravte svůj domov na jaro aneb Velký úklid rychle a efektivně

Užívali jste si svit slunečních paprsků, které na vás dopadaly skrze okno v obýváku, když v tom jste díky enormnímu světlu zpozorovali nánosy prachu na knihovničce a chmoury v rohu místnosti?

Venku už si pomalu štěbetají ptáci, slunce o sobě dává čím dál tím častěji vědět a vy už nemáte dostatek síly přehlížet paseku, kterou máte ve skříni i před skříní? Nejvyšší čas na jarní očistu domova, která prospěje nejen vašemu bytu, ale zároveň i vaší psychice.

Vytvořte si jednoduchý plán, díky kterému velký úklid zvládnete za jediný den, a ještě vám zbude dostatek času na sobotní odpočinek.

Mohlo by se vám líbit

Jaké nejčastější chyby děláme při úklidu?

Úklid je věčné téma. Máme několik zaručených tipů od expertky na úklid Marie Kondo, jak si práci maximálně zjednodušit, a dokonce udělat z této neoblíbené činnosti naši milovanou.
marianne.cz

1. Přípravy vrcholí

Před samotným velkým úklidem si odfajfkujete drobnější úkoly. Jedním z nich je například úklid šatní skříně. Vyplatí se, když v průběhu týdne budete prát zimní věci, které následně uložíte k jarnímu a letnímu spánku. Naopak vyperte jarní věci, které přes zimu ležely namáčknuté na zadní stěně skříně a jsou cítit „zatuchlinou“. Uvidíte, že krásně zorganizovaná skříň je odrazovým můstkem pro velký jarní úklid. Během týdne také můžete umýt okna a vyprat záclony, díky čemuž si o víkendu ušetříte hromadu času.

2. Správné prostředky

Občas jsou naše úklidové přihrádky doslova zahlceny všemožnými úklidovými prostředky, a my pak pořádně nevíme, po čem sáhnout. Nejlépe uděláte, když v rámci úklidu protřídíte i čističe a necháte si pouze produkty, které doopravdy používáte. Ideálně si také můžete pořídit přírodní úklidové prostředky, které krásně voní a nejsou přeplněné chemikáliemi.

Info ikona
Úklid

3. Od místnosti k místnosti

Následně se vždy zaměřte na jednu místnost, kterou dočista vypulírujete. Vytvořte si systém, který vám vyhovuje, a tím se řiďte při úklidu každé místnosti. Někdo například může začít převléknutím postele, jinému naopak vyhovuje úklid přihrádek a následné setření prachu. Pouze vytírání a luxování si nechte jako poslední bod, který splníte napříč celým domem.

4. Zbavujte se nepotřebného

Během úklidu se zamyslete nad tím, zda všechny „lapače prachu“ potřebujete, a jaký mají pro váš život význam. Bez milosti se zbavte všeho, co vám nic neříká, nebo to alespoň dejte do velké krabice, kterou uložíte na půdu. Později se k ní můžete vrátit a v klidu věci probrat a vyseparovat je.

Pryč s nepoužívanými či rozbitými věcmi, které jste za poslední rok neopravili. Pokud máte výčitky svědomí, že vyhazujete relativně „nové“ věci, můžete je prodat přes chytré aplikace, nebo je darovat těm, kteří je potřebují více než vy.

5. Poslední tečka

Vypulírovali jste celý barák? Vytřeli jste všechny místnosti? A vašim bytem zavonělo jaro? Paráda! Jarní úklid jste zvládli na jedničku, a teď je na čase, abyste se za svou práci odměnili. Pořiďte si třeba jarní květiny na konferenční stolek, které podpoří jarní atmosféru vašeho domova.

Mohlo by se vám líbit

Zpříjemněte si jarní úklid: 25 designovek, se kterými vám to půjde lépe!

Nebudeme vám tvrdit, že uklízení může být zábava. I s těmi nejhezčími barvami a vzory bude hadr pořád hadrem a koště koštětem. Ale překvapilo nás, jak moc už design zasáhl i do běžné údržby domácnosti a našli jsme v obchodech tolik krásných a vtipných kartáčů, zástěr, odkapávačů a dokonce i houbiček na nádobí, že se o ně s vámi prostě musíme podělit!
marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?