Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

Proč by si děti měly hrát s panenkami?

Největším bohatstvím dětské mysli je fantazie. My dospělí máme to privilegium ji pomáhat rozvíjet.

Promotion | 31. 07. 2018

Vzpomeňte si, jak jste si v dětství hrály s panenkami Barbie. Také jste jim vymýšlely různé role, životní příběhy a vedly mezi nimi dialogy? Není to jen obyčejná hra. Ve skutečnosti má velice pozitivní dopad na dětskou představivost i kreativitu. To jsou důvody, proč by si holčičky měly s panenkami hrát.

Pojďme se odprostit od toho, že v posledním desetiletí se velice starostlivé matky obávaly her s Barbie. Nelíbilo se jim, že se jejich dcerky ztotožňují s nereálnými proporcemi panenek, které na ně údajně mají negativní vliv. Značka Mattel to nenechala jen tak a na tyto ohlasy reagovala zcela novou kolekcí Barbie, které mají různý typ postavy, výšku i barvu pleti.

Barbie

Ač to na první pohled není zjevné, hra s panenkami Barbie má pro děti velký přínos. Zkuste se na to podívat ze svého úhlu pohledu. Spousta z vás prožila dětství s těmito hračkami. Chtěly jsme jich mít co nejvíc. Toužily jsme po co největší sbírce panenek a oblečků. Více než vzhledem jsme se ale většinou zabývaly jejich životními příběhy, povahami i náladami. Hra s Barbie nastartovala naši představivost na plné obrátky. Vytvořily jsme jim jejich vlastní svět, kterého jsme byly součástí.

Když jsme si hrály s ostatními dětmi, představovaly jsme jim své panenky a mluvily o jejich osobnostech, jako by byly reálné. Mohly jsme do nich vtisknout své vlastní sny, touhy i strachy. Často ale také reprezentovaly charakter někoho úplně jiného. Jejich osudy byly různorodé. Barbie byly chudé, bohaté, staré, mladé, čelily různým výzvám, radostem, dramatům i vztahovým kličkám.

Barbie

Mattel vytvořil celou řadu Barbie v různých pracovních rolích. Dětská fantazie jim jich přidělila ale mnohem více. Kariéra panenek často reflektuje touhy jejich malých majitelek. Zprvu chtějí být všechny princeznami, a tak Barbie oblékají do krásných plesových šatů. Ve své mysli se s nimi přenášejí do zámeckých paláců a tančí s nimi na královských plesech. S přibývajícím věkem se role panenek mění. Stejně tak, jako se mění dětské sny.

Hra s panenkami Barbie rozvíjí představivost. Přiměje děti přemýšlet o různých povoláních i lidských povahách. Benefitem je jistě i rozvoj řeči, kdy děti při hře za panenky mluví a vypráví jejich příběhy. 

V dětství je velice důležité, aby děti daly volný průchod své fantazii. Panenky Barbie přináším dívenkám zcela nový svět, ve kterém se mohou stát čímkoli a kýmkoli si přejí.

Najděte pro svou holčičku tu pravou Barbie na: www.mattel-katalog.cz