Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

RADKIN HONZÁK: Jak nezničit svým dětem život

Info ikona
Dítě

Pěstování a kultivace vztahů jsou mnohem důležitější než honba za výkony, říká ve svém pravidelném sloupku Radkin Honzák. Právě na budování rodinných vztahů máme momentálně mnohem víc času, než bychom možná chtěli.

Anonymous | 5. 06. 2020

Ve Wieselově románu Pátý syn říká moudrý rabín mladému muži, který hledá odpovědi na otázky, jak mohlo dojít k holokaustu: „To je moc dobrá otázka.“ „A kde je na ni odpověď?“ ptá se mladík. „To nevím,“ říká rabín, „ale otázka je to dobrá.“

Myslím, že je na každém z nás se neustále ptát, spíš než hledat univerzální odpověď použitelnou za všech okolností. Jisté je, že dítě potřebuje matku na plný úvazek do svých tří let, aby se naučilo, že je cenným tvorem, že ho mají rádi (i ti ostatní, ale především maminka), že svět je bezpečné místo, ve kterém stojí za to pobývat. V tomto období se vytváří vztah, který britský psycholog Bowlby nazval připoutávací vazbou, která rozhoduje o tom, jak dobře se malému člověku půjde životem, až bude vyrůstat a až bude velký. Ve třech letech do mozku vtrhnou mikroglie s nůžkami a většinu dosavadních spojů prostříhají (skutečně se tento proces jmenuje pruning neboli prostřihování) a současně střevní mikrobiom, vyrábějící velkou část té slavné mozkové chemie, se radikálně změní. Dítě začne experimentovat a hledat svou vlastní cestu. Zde je nutné mu pomoci nastavit jasné hranice (vědeckou češtinou řečeno: vocaď-pocaď), aby vědělo, že některé věci se nedělají, přestože má chuť si je vyzkoušet. Čtyřletý spratek vztekle se válející po zemi v obchodě, protože mu maminka odmítla koupit vyhlédnutou hračku, nebude mít lehkou cestu životem.

Duševní mrzáci

Pěstování a kultivace vztahů je mnohem důležitější než honba za výkony. Na to, aby člověk byl v životě šťastný, je důležitější to, jak umí vyjít s ostatními, než jakákoli prestižní cena. Je třeba si uvědomit, že dokonalost neexistuje a snaha po jejím dosažení děti i dospělé duševně mrzačí. Dokonalý je jen Trump, Kim, Putin a jeden prezident ze středoevropské republiky? Chcete do toho houfu posadit své dítě? Živí lidé, od tří měsíců do 99 let, jsou mnohem významnější pro psychosociální rozvoj než všechny elektronické vynálezy. Tablet a telefon bych dětem nedával do šesti let a pak jejich používání velice omezoval. Skaut, kde se děti učí porovnávat se navzájem, je stokrát lepší příprava na dospělost než všechny kroužky. Knihy jsou stokrát lepšími průvodci než internet, vstup do sociálních sítí nese s sebou nesmírná rizika a skutečně psychologové vědí, proč tam nepouštět nezkušené a nezralé. Otevřenost a přijetí doma jsou tím nejlepším zdrojem pozdějšího pocitu bezpečí a jistoty.

vizitka

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.