Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

RADKIN HONZÁK: Jak v těchto dnech zvládat stres?

Info ikona
Radin Honzák

A jak bojovat s vlastními úzkostmi?

Anonymous | 28. 03. 2020

Radkin Honzák – jeden z nominovaných autorů v roce 2018 za svůj osobní blog na aktualne.cz na cenu Magnesia blog roku v rámci Magnesia Litera. Nadšený komentátor současného dění a člověk, který své myšlenky překlápí na „papír“ přesně a vtipně.

Jak vysvětlit současnou situaci dětem podle věku?

Nemyslím, že s dětmi by měl být problém. Ty do šesti let to vezmou tak, jak jim to předloží rodiče. Většinou už mají zkušenost s nějakou nemocí a vysvětlení, že by mohly něco ošklivého „chytit“ – a proto ta opatření – úplně postačí. Ty nad šest, pokud znají Macha a Šebestovou, mají vysvětlení o tom, že bacily jsou zákeřné a viry ještě zákeřnější. Problém by mohl být s dospívajícími, kteří by zatoužili být hrdiny nebo ignorovat nějaká blbá nařízení a tam je třeba použít autoritu opřenou o logiku.

Kdo je v této chvíli ohrožen nejvíce?

Nejvíc je ohrožen nákazou ten, co se nechová opatrně a potom bez viny a zásluh jeho blízcí. Pokud jde o životní ohrožení, jsou to staří lidé, kde průběh může být velmi závažný.

Jak bojovat s vlastními úzkostmi – obava z nákazy, obava ze ztráty příjmů, obava ze samoty, obava o své blízké

Bojovat s úzkostí se nedá, úzkost se nedá zaplašit. Úzkost se dá „vypnout“ tak, že se člověk zaměří na racionální problematiku. Nesmyslné a kontraproduktivní je chlácholení typu, neboj se. Je potřeba zapnout přední mozkovou kůru, aby se energie překulila z emočního mozku sem. Dělat něco, co vyžaduje myšlení, soustředění, plánování (ale i vzpomínání), číst v návalech paniky prakticky spočítat kolik je 48x19 a pak si vzpomenout na spolužáky z první třídy. Číst. Učit se básničky. Zpívat. A vědět, že bude líp, když dám hlavu vzhůru a ramena od uší! Zavolat někomu a bavit se o příjemných věcech.

Je vhodné utvořit si nové rituály anebo je lepší je příliš neměnit (pokud si stanovíme příliš mnoho nových cílů, můžeme upadnout do další úzkosti z jejich nesplnění?)

V běžném provozu je dobré zachovávat zaběhané zvyklosti, ale ve volném čase je možné naučit se mnoho nových věcí a postupů, a nejen se naučit, ale také je začít používat ve stylu: vymysli to, vyzkoušej to, oprav, co je třeba a začni to uplatňovat.

Jaké jsou realistické požadavky na sebe a na ostatní? Děti, partnera, širší rodinu

Hlavně nehodnotit, nekritizovat, nenapravovat, nepolepšovat, nemanipulovat. Stanovit si „slovo pro oddechový čas“, tedy když začne být dusno a zdá se, že by debata mohla přerůst do konfliktu, citlivý člen společenství (každý je na něco, takže asi pokaždé jiný) zavolá: ČESKÁ TŘEBOVÁ nebo jiný dohodnutý signál a všichni se na minutu odmlčí a pak se mohou klidně vrátit k tématu.

Prohlubují se v karanténních situacích závislosti?

Izolace vede ke zvýšení napětí a mohou se některé neurotické, úzkostné a další rysy zhoršovat, což ovlivní i chování. Na druhé straně „cesta do sebe“ někdy může pomoct najít pozitivní prvky.

Může tato situace vyvolat psychické potíže i u lidí doposud zdravých (a dokonce rozjet psychickou nemoc?)

Vzhledem k tomu, že při současných technologiích izolace zase není tak hermetická, by to zdravé lidi vykolejit nemělo.

Existuje nějaké základní psychologické desatero v této situaci? Např.pro vězně, anebo vojáky na ponorce, pokud se to dá srovnávat

Je spousta návodů na internetu, myslím, že není nutné brát hned pilulky na uklidnění nebo antidepresiva. Celkem rozumný se mi zdá tenhle odkaz: https://www.vitalia.cz/clanky/ponorkova-nemoc-je-na-vanoce-bezna/

Knižní inspirace online a doporučení Radkia Honzáka, jak efektivně zvládat stres:

Zavřete na chvíli weby informující o aktuální situaci a utečte do imaginárního světa knih a blogů, kde zatím koronavirus nemá místo! Klikněte na to nejkvalitnější, co v posledních letech na knižním trhu vzniklo. Nechte se vést doporučením s hlavičkou Magnesia Litera.

Další zajímavé blogy z kategorie Magnesia blog roku 2017–2020

KKRD Boys: Brblanina – vítěz ML 2017

Svérázný anonymní brněnský blog se všemi specifiky Brna - bohatýrské historky z brněnských nevěstinců, privátů a hospod, v nichž převládá sex a konzumace alkoholu a drog. Machistický obsah, který se nevyhýbá aktuálním společenským a politickým tématům.

Zápisník alkoholičky – vítěz ML 2019

Autorka Michaela Duffková postupně zveřejnila svou trnitou cestu závislosti na alkoholu, včetně procesu léčby a následného návratu do běžného života spolu se všemi nástrahami a překážkami, co k tomu patří. Letos na jaře vyšla také stejnojmenná kniha.

Autorská čtení nominovaných na ceny Magnesia Litera na Facebooku

Kvůli omezení pohybu byla místo tradičních veřejných čtení v Knihovně Václava Havla s autory natočena videa. Máte tak šanci najít si svého favorita už teď a nominovanou knihu si koupit. Každý týden přibude na facebookovém profilu Magnesia Litera nové video další knihy a autorským čtením.

Medailonky nominovaných knih na YouTube

Poutavé medailonky knih v jiném formátu, opět jako rukověť, co je Vašemu naturelu nejbližší. Čeká na Vás více než sto představení publikací, které byly nominovány na cenu v letech 2015–2019. Pustíte si jeden a nebudete moci přestat.

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde