Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

Rozhovor o tom, jestli může být porod krásný

Info ikona
archiv

Řada žen, které porod zažily, mluví o nejhorší bolesti v jejich životě. U nastávajících maminek takové zvěsti můžou probouzet paniku. Stále více dětí se proto rodí plánovaným císařským řezem a kontrakce ženám pomáhá přestát tzv. epidurál. I proto vznikl projekt Porod je krásný, za kterým stojí dvě lektorky, Petra Zavadilová a Kateřina Plzáková, které svými kurzy chtějí ženám pomoci znovu nalézt důvěru v sebe sama a v to, že jejich tělo je schopné přivézt na svět dítě hladce a beze strachu.

V čem spočívají vaše kurzy?
Zásadní je zbavit ženy strachu, který má negativní vliv na chemické a fyziologické reakce těla. Sebemenší pocit hrozby či strachu totiž uvolňuje do těla matky stresové hormony, jejichž vlivem vzniká napětí a stažení. To následně zastavuje či zpomaluje porod a může způsobit značné nepohodlí. Naše kurzy  se opírají o tzv. hypnoporodní techniky, které ženám pomáhají navodit si v průběhu porodu stav relaxace, který snižuje práh bolesti.

Čím lze takový strach odbourat?
Obavy spojené s porodem se předávají z generace na generaci. Stačí k tomu věty jako: „To nějak vydržíš. No co jsem měla dělat… Měla jsem strach, že to bude bolet a bolelo to…“. Každá taková věta probouzí strach. Je ale naučený, tudíž se dá odbourat.
Hypnoporodní techniky používají systém relaxací, vizualizací, afirmací a dýchání. Jedná se o velmi jednoduché metody, které fungují na principu Pavlovova reflexu. Pokud žena v těhotenství tyto techniky pravidelně procvičuje, může si stejný stav uvolnění a sebedůvěry nezbytný pro hladký porod navodit v jeho průběhu.

Jak kurzy probíhají?
Kurzy jsou víkendové a jsou určeny primárně párům. Je důležité, aby ženy měly podporu, která bude kontinuální během celého těhotenství a ideálně i během porodu. Pokud není možné, aby žena přišla s partnerem, doporučujeme ženám přivést si na kurz kamarádku, dulu nebo třeba maminku. Plánujeme pořádat alespoň jeden víkendový kurz měsíčně. Nyní jsou v termínu 3. až 4. února vypsány dva kurzy: v karlínském A centru a v Yoga & Art na Břevnově.

Je možné naučit se vše potřebné během víkendu?
Na kurzu rodiče získají potřebné informace o přirozeném porodu, vyzkouší si a procvičí relaxace, afirmace, vizualizace a cviky z gravidjódy. Dále si osvojí techniky pro trénování své mysli, hlubokého uvolnění, porodního dýchání a praktické tipy k porodu. U všech technik je dostatečný čas na to vyzkoušet si je, procvičit a na vlastní kůži prožít, jak fungují a jak mocná je naše mysl. Techniky jsou velmi jednoduché, logické, a hlavně fungují.

Kdy je vhodné se na kurz přihlásit?
Kurz je možné absolvovat v jakékoli fázi těhotenství, ovšem není vhodné ho odkládat na poslední chvíli, aby zbyl dostatek času jednotlivé techniky doma procvičovat.

Je pro „krásný“ porod zásadní nějaká konkrétní porodní technika?
Pro krásný porod je zásadní, aby se žena cítila v bezpečí a spolupracovala s porodním procesem, byla podporována doprovázejícími osobami a měla možnost přivádět na svět svoje miminko tak, jak je jí pohodlné a příjemné – ať už je to ve vodě, v posteli, na porodním lehátku, vkleče, vestoje nebo vleže.

Petra a Kateřina jsou kamarádky, obě jsou na rodičovské dovolené, v současné době dokončují kurz vědomé a aktivní přípravy na mateřství a rodičovství se specializací na gravidjógu v A-centru v Praze.
Bližší informace o projektu na webu www.porodjekrasny.cz
Chcete projekt podpořit? Můžete na Hithit.cz:
www.hithit.com/cs/project/4064/porod-je-krasny.