Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Rychlá zpověď: Pozitiva a negativa doby koronavirové

Jak se s  omezeními i  náhle získaným volným časem popasovaly české osobnosti?

Alena Doláková 

herečka a blogerka

Doláková
Foto: Archiv

Negativa a pozitiva, která tato doba přinesla:

Negativní je odložení projektů a nemožnost cestovat, ztráta příjmů taky není nic příjemného, snad už to nebude trvat dlouho. Pozitivum je, že jsem měla spoustu času si až dětsky naplno užívat každý den sama se sebou, měla jsem čas tančit a připravovat se na film. Měla jsem prostor dopsat knihu, díky čemuž jsem se potkala s největšími strachy. Tak celkově se poznala ta věčně pozitivní Alena s tou ustrašenou a staly se kamarádky. Nebylo to úplně neintenzivní. Jsem za to vděčná.  

Plány do budoucna:

Měla jsem v plánu si obnovit víza do USA. I když jsem se rozhodla žít v ČR, chtěla jsem mít možnost pracovat na projektech v USA. To teď nemá smysl a budu se naplno věnovat českým projektům a zahraničním projektům, které snad znovu přijedou do Prahy. 

David Svoboda

moderní pětibojař, vítěz LOH 2012 

Svoboda
Foto: Archiv

Negativa a pozitiva, která tato doba přinesla:

Všechna omezení v  souvislosti  s pandemií mi  v součtu přinesla zásadní úbytek pracovních příležitostí a tím pokles příjmů a bohužel řada zákazů byla zbytečně tvrdá anebo nesmyslná, což příliš nepřidalo dobré náladě. Taky jsem musel řešit spoustu komplikací. Na druhou stranu mi nucené zpomalení pracovního tempa přineslo vzácný odpočinek a příležitost věnovat se věčně odkládaným aktivitám nebo věnovat víc času jen sám sobě. Mám taky radost z  toho, jak se společnost rychle naučila víc využívat rychlejší on-line prostředí pro komunikaci i ve větším počtu lidí najednou a taky, že se ukázaly dlouhodobě nefunkční státní instituce v  plné nahotě.     

Plány do budoucna:

Moje osobní plány do budoucna se naštěstí zatím nijak měnit nemusely, a tak pokračuji ve věcech, na kterých jsem začal pracovat už dřív. Samozřejmě, že se mě týká odložení Olympijských her v Tokiu, i když ne jako sportovce, ale jako člena výkonného výboru ČOV. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet.  

Řekněme, že moje dlouhodobé plány se zatím jen přibrzdily, ale některé věci, na které se normálně nedostává času, naopak dostaly víc prostoru. Všechno je teď trochu vzhůru nohama, ale věřím, že to bude do léta zase o hodně lepší.   

Jan Němec

nemec
Foto: Archiv

spisovatel (nominace na Magnesia Litera za knihu Možnosti milostného románu) 

Negativa a pozitiva, která tato doba přinesla:

Měl jsem domluvenou spoustu čtení, trochu mě mrzí, že se zrušila. Patří do toho třeba i knižní veletrhy v  Paříži nebo Lipsku. Těšil jsem se také na velký slovenský festival Pohoda. Nebo jsem měl číst v  sauně na břehu slepého ramene Labe! Na druhou stranu, člověk měl čas se zastavit a promyslet co dál.  

Plány do budoucna:

Do léta bych měl dokončit scénář. Přes léto napsat divadelní hru. A na podzim se snad dostanu k  psaní nové knížky. S  kolegou Petrem Vizinou taky připravujeme knihu rozhovorů o podobách spirituality v  naší ateistické společnosti, to jsem ještě neřekl. Takže jakmile pomine nouzový stav, budeme objíždět naše respondenty, na to se těším. No a taky s  Terezou Matějčkovou přemýšlíme o filosofické knížce pro děti. Děti se přece pořád ptají proč! Děti jsou přirození filozofové.     

Tomáš Studeník

organizátor Prague Fuck up Nights a „radikální inovátor“ 

studeník
Foto: Archiv

Negativa a pozitiva, která tato doba přinesla:

Přišel čas dohnat resty. Nikdy jste nedočetli Vojnu a mír nebo Bratry Karamazovy? Teď je ta správná chvíle sfouknout prach ze zašlých hřbetů. Nikdy jste nestíhali pozdrav slunci? Teď je ta správná chvíle oddat se józe v odvážné póze. Nikdy jste nezasadili ty mrkve vedle domu? Teď je ta správná chvíle zahradničit čile. 

Nastala chvíle zbavit se neřestí. S rouškou není kouření příliš estetické ani zábavné. Neexistuje frajerský způsob, jak si popotáhnout s respirátorem. 

Obecněji, nastal čas na ono pověstné zastavení a zamyšlení se nad sebou, ostatními a světem. Jsem tím, kým chci být? Dává to, co dělám, nějaký hlubší smysl? Co pro mě znamenají lidé kolem mě? Výraz krize pochází z řeckého krinein – rozhodnout se. Současná krize nám dává šanci rozhodnout se, kým budeme v budoucnosti. 

A ještě poslední postřeh: mění se móda. Díky online konferencím mizí kravaty, ubývá make-upu a rostou vousy. 

Plány do budoucna:

Podařilo se nám spolu s Univerzitou Karlovou, Švandovým divadlem a DAMU získat v dubnu grant od Technologické agentury ČR v rámci programu ÉTA na podporu aplikovaného výzkumu ve společenských vědách. Projekt THEAITRE (www.theaitre.com), kde roboti napíšou po sto letech slova robot hru o Karlu Čapkovi, byl vyhodnocen jako vůbec nejlepší z téměř šesti set přihlášek. Premiéru první divadelní hry na světě napsané umělou inteligencí plánujeme na leden 2021. 

Chystáme na listopad velký mezinárodní inovační maraton v pražském IKEM, kde budeme řešit využití technologií a umělé inteligence ve zdravotnictví. 

Veronika Psotková

výtvarnice a sochařka, autorka expozice Mattoni Muzea 

anketa
Foto: Archiv

Negativa a pozitiva, která tato doba přinesla:

Velmi zvláštní byla ta mediální atmosféra, nejistota a samozřejmě obavy o naše potenciálně „ohrožené” členy rodiny. Dva blízcí lidé naší rodině se s virem setkali osobně a v jejich případě to s chřipkou opravdu nemělo nic společného, takže ta statistická čísla pro nás měla ještě jiný význam.  

Jinak jsem získala čas a klid, který se mi nedostával. Obzvlášť první dva týdny, kdy byl doma i můj muž a byli jsme jen my čtyři, dům s ateliérem a zahrada, to bylo neopakovatelné. Naše děti byly naprosto spokojené. Měla jsem nějaký čas na přemýšlení a bilancování toho, co je důležité, na čem třeba zbytečně lpím a co k životu nepotřebuji a čeho nejsem ochotná se vzdát, bude-li to možné.  

Plány do budoucna:

Odvést svou dceru v září do první třídy. Část “sochařských” plánů, které jsem měla na letošní rok, se přesunula na ten příští, to jsou zatím jediné konkrétní plány, o kterých vím. Jestli mi něco koronakrize ukázala tak to, že kalendář je jen papír. A také věřím v zajímavé příležitosti na svobodnou tvorbu. 

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.