Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Se psem v karanténě. Jak zabavit mazlíčka mezi čtyřmi stěnami?

Info ikona
Pes mops

Testováno na redakčních psech Bertě, Elle, Aty i Olivě.

Anonymous | 27. 03. 2020

Zákaz shlukování, vycházení omezené jen pro nejnutnější účely a zavřená psí cvičiště. Opatření proti šíření koronaviru se nedotýkají jen lidí, ale také jejich mazlíčků. Psi ovšem nerozumí tomu, proč se procházky najednou zkrátily na nutné minimum a proč už se v psím parku neproběhnou s ostatními kamarády. Naštěstí existují způsoby, jak psa zabavit i doma. Sociální síť pro zvířata Animal Breath přináší několik tipů, jak toto období se svými mazlíčky co nejlépe zvládnout.

Čenichy do akce

Psi často překypují energií, a pokud nemají dostatek vyžití, mohou se pokusit zabavit sami. V lepším případě to bude znamenat neustávající pískání oblíbené kousací hračky, v horším to mohou odnést boty nebo nohy nábytku. Jak tedy zabavit psa, když aportování ani přetahování v malém prostoru není dobrý nápad?

Podle zakladatele Animal Breath Jakuba Zajíčka mohou být užitečnou odpovědí čichací hry. „Vyhledávání pamlsků nebo oblíbené hračky pomocí čichu je pro psa zábavná, ale současně také náročná aktivita, která vyžaduje vysoké soustředění. Za poměrně krátkou dobu se tak pes unaví a zvolí odpočinek a nechá majitele nerušeně pracovat,“ upozorňuje Zajíček.

Velmi jednoduchá je například hra na schovávanou, kdy krátkou hrou s oblíbenou hračkou nejprve namotivujete psa, aby se hračku snažil získat, a poté ji schováte a psa vyzvete, aby hračku našel. Jakmile se to podaří, psa odměňte nadšenou pochvalou, pamlskem, případně krátkou hrou. Důležité je začínat postupně a hračku nejprve schovávat na viditelná a lehce dosažitelná místa. Až pes princip hry pochopí, můžete zvyšovat obtížnost. Místo hračky mohou posloužit i pamlsky, jejichž nalezení je pro psa odměnou samo o sobě. „Pokud po několika kolech pes ztratí o hru zájem, nenuťte ho pokračovat a umožněte mu nerušený odpočinek,“ doporučuje Jakub Zajíček.

dog
Zdroj: GETTY

Hlavolamy za pár korun

Vzpomínáte, jak vás v dětství dokázala zabavit Rubikova kostka nebo třeba videohra tetris? Dlouhou chvíli mohou hlavolamy zkrátit také psům. Místo šikovných prstů však do hry opět zapojí čenich. Zkuste například lavor na prádlo částečně naplnit zmačkanými papíry, mezi které ukryjete několik pamlsků. Na psovi je pamlsky vyčmuchat a pomocí čumáku se k nim dostat. Místo papírových koulí poslouží například i umělohmotné balonky, čisté houbičky na nádobí nebo smotané kapesníky. Důležité je, aby pes ostatní předměty v lavoru nemohl sežrat nebo se o ně poranit.

„Interaktivní hry, které podporují myšlení a šikovnost psa, je možné sehnat i v prodejnách pro zvířata. Stejně jako krmivo a doplňky stravy je lze koupit také po internetu,“ radí Jakub Zajíček.

Vyprašte kožichy

Péče o zdraví zvířete by měla být pravidelnou rutinou. Více společného času s vaším psem je dobrou příležitostí, jak si najít čas na údržbu srsti, drápků, ale i prohlédnutí uší či zubů.

Mnoho psů se běží schovat, jen když vás vidí vyndávat kleštičky na drábky nebo kapky do uší. Využijte proto volný čas k odbourání zvířecího strachu. Důležité je postupovat pomalu. Kleštičky na drápky nemusejí hned znamenat stříhání. Z počátku můžete například jen v jedné ruce kleštičky držet a druhou rukou v jejich blízkosti nabídnout psovi pamlsek. Později psa jen hlaďte kleštěmi po tlapce a za klidné chování ho odměňujte. Využijte volného času a na zvíře netlačte, každý pokrok se počítá.

Při pravidelném hlazení a drbání nejen posilujete vztah se psem, ale můžete také zkontrolovat kvalitu srsti a případně najít skryté klíště. „Nezapomeňte, že klíště může pes chytit i na krátké procházce na sídlišti kolem domu. Vyplatí se proto používat antiparazitální přípravky či obojky,“ dodává Jakub Zajíček.

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde