Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Škola pokoronavirová. Jak vypadají školy po návratu žáků do lavic?

Info ikona

Nic není jako dřív, nic není, jak bývávalo...

Hloučky dětí o přestávkách, společné hraní na školním dvoře i oblíbené hodiny tělocviku na přilehlém hřišti. Tak přesně takový obrázek školy aktuálně nespatříte. A dost možná ho neuvidíte ani v následujících měsících. Školy, stejně jako jiné instituce, prošly kvůli koronaviru razantní proměnou a kromě školního řádu musí děti dodržovat také přísná hygienická opatření. I když mnozí rodiče tato opatření kvitují, někteří se domnívají, že školy v této podobně nejsou pro děti to pravé ořechové. Vlnu nevole vyvolaly fotografie z francouzských škol, které se v minulém týdnu objevily na sociálních sítích. "Tento snímek mi láme srdce. Neříkejte tomu škola," zní v komentáři u snímku, na kterém jsou křídou vymezené rozestupy na školním dvoře. 

Francie
Zdroj: twitter @lioneltop

I když se rodiče na vzniklou situaci mohou dívat všelijak, jedno je jasné - do školy chodí děti, a tak záleží především na nich, jak samotnou situaci vnímají. Nadějí může být svědectví francouzského novináře, který jednu ze škol navštívil. "Aby byla respektována doporučená vzdálenost, učitelský sbor nakreslil pro nejmenší čtverečky na zem. Děti si spolu hrají, tančí, smějí se...ale každý ze svého přísně vymezeného prostoru," napsal novinář ke svému twitterovému příspěvku a dodal, že podle něho děti tento způsob výuky nevnímají jako trest. 

Škola Francie
Zdroj: twitter @lioneltop

Poslat či neposlat? To je to, oč tu běží
Francouzští rodiče se mohou dobrovolně rozhodnout, zda dítě do školy pošlou, nebo ho nechají doma. A tak zvažují všechny klady a zápory, které tento návrat s sebou přináší. Na jednu stranu je pozitivní, že se děti vrátí do "svého režimu", uvidí spolužáky a případně doženou to, co během posledních týdnů zameškaly. Na druhou stranu se děti musí vyrovnat s omezeními i případným rizikem nákazy. 

Školka
Zdroj: twitter @lioneltop

Jste rodič? Napište nám do komentáře svůj názor na návrat dětí do školy.

ČTĚTE TAKÉ: Estonské školství jako vzor! Co stojí za studijními úspěchy mladých Estonců?

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.