Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Uvolněte se. Toto je 7 způsobů, jak se rychle zbavit stresu

Rekonstruujete byt, měníte zaměstnání, pečujete o své nejbližší a přitom musíte řešit milion věcí najednou. Stres je součástí našeho života, přichází a odchází stejně jako nové příspěvky na Instagramu.

Anonymous | 30. 08. 2018

Ale jak se s ním co nejlépe vypořádat? Tady je pár tips & tricks, jak si udělat život jednodušší a uklidnit se i v situacích, kdy vám je nejhůř.

1. Efektivní time management

Třicet minut na odepisování e-mailů, dvacet na telefonické hovory a dvě hodiny na prezentaci, kterou vám zadal váš nadřízený.

Nezdržujte se ničím jiným a věnujte se naplno práci, kterou musíte stihnout během dne. Ta nejlepší doba pro splnění vašich povinností je brzké ráno, kdy máte nejvíce energie a navíc vás nezdržují telefonáty od klientů a kolegů.

2. Pročistěte si váš domov

Namísto studia knihy profesionální “uklízečky” Marie Kondo – Zázračný úklid, se zaměřte na zóny ve vaší domácnosti, které potřebují uvolnit od negativní energie a pročistit. Vy přesně víte, jaké to jsou.

Ano, je to ten úložný prostor, který se hroutí pod tíhou nepotřebných rekvizit, jež se na vás nabalily na nejrůznějších oslavách a taky šuplíky ve vaší koupelně, kde už měsíce sušíte prošlý make-up, krémy a nespotřebované medikamenty.

Cokoliv, co vás doma znervózňuje, je potřeba odstranit a vyčistit. Bude se vám pak lépe dýchat.

3. Naplánujte si schůzku s vaší nejlepší kamarádkou

V průběhu náročného období se musíte obklopovat lidmi, kteří vás dobijí energií. Uvařte pro vaše přátelé večeři, zajděte s kamarádkou na skleničku, zamluvte si lekci fitness nebo si kupte vstupenku na váš oblíbený koncert. Budete se opět smát a úsměv je lék na všechno!

4. Jděte ven!

Umělé světlo, open space bez přísunu čerstvého vzduchu, to vše vás vyčerpává a vy postupně uvadáte jako ta kytička na vašem pracovním stole. Potřebujete kyslík, sluneční paprsky a letní vánek.

Jenže jak to udělat, když vás tlačí pracovní povinnosti? Jednoduše. Venku je stále hezky, tak si vychutnejte váš oběd na lavičce v parku, projděte se z práce vaší oblíbenou cestou, naplánujte si víkend na chalupě a vydejte se na dlouhou procházku do lesa.

5. Dopřejte si kvalitní spánek

Nevymlouvejte se, proč jste zrovna včera nemohli jít spát v 10 hodin večer. Hluboký spánek je ten nejlepší lék proti stresu. Naše smysly odpočívají a my si neuvědomujeme nic ze svého okolí. To znamená, že čím je činnost mozku aktivnější, tím více spánku potřebujeme pro regeneraci.

Stáhněte si některou z mobilních aplikací, které monitorují kvalitu spánku jako například Sleep Cycle, Sleep as Android, Sleep better with Runtastic a další.

6. Hýbejte se každý den

Nestíhám, bolí mě hlava, musím uklidit byt. Výmluv, proč každý den odsouváme sport, máme spoustu. Přitom zařadit do každodenní rutiny sport, může být lehčí, než si myslíme.

Pohyb je ten nejzdravější způsob, jak z těla vyplavit endorfiny, zbavit se úzkosti a všech negativních myšlenek. Jakmile budete mít po lekci, pocítíte spoustu energe, která vám pomůže při plnění úkolů na vašem to-do listu.

7. Naučte se říkat “NE”

Budete mít víc času na věci, jimž se musíte a chcete věnovat. Pokud odpovíte “ANO” na práci, kterou nemáte rádi, říkáte “NE” vašim snům, a to přece nechcete. A to samé platí i o vztahu – když řeknete “ANO” neperspektivnímu vztahu, říkáte “NE” potenciální životní lásce.

Mějte jasno v tom, co chcete, abyste věděli, čeho chcete dosáhnout v osobním a profesním životě. Všeho ostatního se raději vzdejte, protože vás to neudělá šťastnými a pokud nebudete šťastní vy, nebude ani vaše okolí.

 

Autorka textu: Dominika Bártová

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů