Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Vévodkyně Kate otevřeně o problémech v těhotenství, chůvách i výchově dětí

Info ikona

„To, co jsem se za posledních několik let naučila o mateřství, je fascinující. Určitě bych ale mnoho věcí dnes udělala jinak,“ řekla vévodkyně Kate v jednom ze svých nejotevřenějších rozhovorů.

Už jsme si zvykli na to, že britská královská rodina je na rozhovory skoupá. Pokud však k rozhovoru někdy dojde, pak to stojí za to! Důkazem je nejnovější interview vévodkyně z Cambridge, kterou v rámci podcastového pořadu Happy Mum, Happy Baby vyzpovídala blogerka Giovanna Fletcherová. Samotný rozhovor vznikl v rámci kampaně 5 Big Questions on the Under Fives, jejíž patronkou je právě trojnásobná maminka Kate.

Dětství jako z pohádky

Vévodkyně Kate sice nepochází z urozeného rodu, ale její dětství bylo vskutku královské. Zásluhu na tom má její babička, na kterou Kate s láskou vzpomíná. „Babička si s námi hrála, společně jsme malovali, tvořili, zahradničili a vařili. Snažím se, abych všechny tyto zkušenosti předala svým dětem,“ říká vévodkyně a poukazuje na to, jak důležité je, aby děti trávily čas s blízkými lidmi. Zároveň dodává, že svou roli hraje i prostředí, ve kterém děti vyrůstají. „Jako děti jsme trávily spoustu času venku, k čemuž tíhnu i dnes. Myslím, že je to skvělé jak pro fyzické, tak psychické zdraví. Navíc je venkovní prostředí místem, kde vás nerozptylují myšlenky typu ‚musím uvařit‘ nebo ‚musím udělat tohle‘. Je to tak jednoduché trávit volný čas venku,“ rozplývala se Kate do podcastového mikrofonu. 

Problémy v těhotenství

Kate se také otevřeně rozpovídala o zdravotním problému, který doprovázel její těhotenství. „Během těhotenství jsem trpěla velmi nepříjemnými ranními nevolnostmi,“ řekla vévodkyně a následně dodala, že „spousta žen to má mnohem horší.“ Podle Kate šlo ale o výzvu, kterou musela zvládnout nejen ona, ale také její blízcí. Vévodkyně svůj zdravotní problém rozhodně nezveličuje. Mnozí si jistě vzpomenou, že během posledního těhotenství musela několik dnů ležet v nemocnici, a to právě kvůli hyperemesis gravidarum. Pod tímto latinským názvem si můžeme představit vážnou těhotenskou nevolnost, která se projevuje nadměrným zvracením a může vést k dehydrataci organismu.

Královská výchova

Všechny pracující maminky vědí, že skloubit rodinný život s pracovními povinnostmi není jednoduché. Jinak to nemá ani vévodkyně z Cambridge, které pracovní diář praská ve švech. Přesto se Kate snaží dětem věnovat veškerý svůj volný čas a s výchovou jí pomáhá pouze jedna chůva. Vévodkyně také řekla, že mateřství vnímá jako výzvu, během které matky „neustále zpochybňují vlastní rozhodnutí a úsudky.“

I když by se mohlo zdát, že královská dítka budou mít k dispozici nejnovější technologické vymoženosti, opak je pravdou. Kate s Williamem se snaží, aby George, Charlotte a Louis trávili volný čas v přírodě a na moderní technologie si příliš nezvykali. „V uplynulých letech jsem se hodně zaměřila na první roky dětského života a na to, jak jsou důležité pro náš následný dospělý život. Věřím, že trávit čas s dětmi venku, hraje zásadní roli v tom, aby děti byly šťastné a zdravé,“ řekla Kate v květnu loňského roku při představení zahrady Back To Nature Garden, na jejímž návrhu se sama podílela.

Pokud vás zajímá celý rozhovor, pak si ho můžete poslechnout zde.

ČTĚTE TAKÉ: Kate Middleton prozradila, jak vybavila dětem pokojíčky