Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Video novorozeného medvídka koaly dojímá celou Austrálii

Info ikona
Koala

Jste připraveni na denní dávku roztomilosti?

Začátek letošního roku byl pro Austrálii náročný. Rozsáhlé požáry, které ničily oblast Nového Jižního Walesu a státu Victoria, nešlo zpacifikovat a pomoc v podobě silných srážek nepřicházela. Požáry si vyžádaly přes 30 lidských obětí, nespočet nezvěstných a miliardu mrtvých zvířat. Studie provedená International Fund for Animal Welfare a výzkumným týmem Biolink navíc odhadla, že při požárech zemřelo nejméně 5 000 medvídků koala, což je přibližně 12 % koalové populace v Austrálii. 

Naděje nejen pro koaly
Naštěstí je matka příroda mocná čarodějka, a tak od protinožců konečně přichází pozitivní zprávy. Konkrétně se o ně postaral Australian Reptile Park, ve kterém se od ničivých požárů narodilo první mládě koaly. Jmenuje se Ash a je to pěkný maminčin mazánek. "Ash je první medvídek koala narozený v parku po tragických lesních požárech a je nadějí pro budoucnost australské domorodé zvěře,“ napsali chovatelé na Instagramu.

Zároveň se na svém youtubovém kanálu pochlubili intimním videem, na kterém je zaznamenán nejen Ash, ale také jeho maminka. Je až neuvěřitelné, jak samice koaly reaguje na svého ošetřovatele a s jakou chutí se k němu tulí. Pokud jste si někdy mysleli, že koaly nejsou kontaktní zvířata, pak po zhlédnutí videa rozhodně změníte názor. A dost možná si rovnou koupíte letenku do Austrálie. 

Věděli jste, že...
...koaly medvídkovité jsou příbuzné s klokany?
...jejich potravou jsou pouze eukalyptové listy?
...koaly nepijí vodu?
...spí 22 hodin denně? (To jim trošku závidíme.)
...mají na tlapách dva palce?
...než mládě koaly začne pojídat eukalyptové listí, musí sníst matčin exkrement? Jedině tak mládě získá správné střevní bakterie, díky kterým dobře stráví eukalyptové listy. (To jim rozhodně nezávidíme.)

Zajímavé informace o medvídcích koala jsme čerpali z knížek od švédské autorky Maji Säfströmové - Ilustrovaný atlas legračních faktů o mláďatech a Ilustrovaný atlas neuvěřitelných faktů o zvířatech. 

ČTĚTE TAKÉ: Úsměv, vyletí ptáček aneb Fotky zvířat, která se smějí od ucha k uchu

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.