Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Topinambur: výborná zelenina, která ozvláštní váš jídelníček

Info ikona
Topinambur

Židovské brambory, slunečnice topinambur nebo jeruzalémské artyčoky. Ať už topinambur pojmenujete jakkoliv, jedno je jasné. Tato rostlina s jedlou hlízou je ideální přílohou pro všechny, kteří se stravují ve jménu zdravé výživy.

Když se řekne topinambur, většina z nás si představí exotickou rostlinu, která se o slovo přihlásila až v posledních letech. Pravdou ale zůstává, že topinambur se v Evropě pěstuje už od konce 16. století, kdy mu na chuť přišli Francouzi. Obyvatelé Evropy si tuto hlízu natolik oblíbili, že se v jednu dobu stala nedílnou součástí jídelníčku. Nutno podotknout, že topinambury byly velmi levnou potravinou, což jim v 16. a 17. století hrálo do karet. Dnes můžeme jenom hádat, kam by to topinambury dotáhly, kdyby nebylo brambor. Možná bychom je měli na talíři každý den, možná by se z našeho jídelníčku přece jenom vytratily. Jedno je ale jasné – topinambury hlásí comeback! A věřte, že tentokrát přichází do našich stravovacích plánů opravdu ve velkém stylu.

Proč zařadit topinambury do svého jídelníčku?

Topinambur se rozhodně nemusí stydět za své výživové hodnoty. Pokud bychom ale měli vyzdvihnout jednu složku, která je v topinamburu opravdu důležitá, pak je to inulin. Tento polysacharid reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje množství špatného cholesterolu, podílí se na prevenci kardiovaskulárních onemocnění, podporuje funkci trávicího systému a slouží jako prevence proti onemocnění tlustého střeva. Zároveň je inulin důležitý pro detoxikaci organismu, neboť společně s pektinem napomáhá k rychlému vylučování škodlivých látek. Dobrou zprávou je, že obsah inulinu v hlíze je opravdu vysoký, a tak i jeden topinambur dokáže s vaším tělem hotové zázraky. Lékaři také podotýkají, že proteiny z hlízy vykazují protirakovinnou aktivitu. Za zmínku stojí i vysoký obsah vlákniny, která zajišťuje pocit sytosti, a tím pádem eliminuje „mlsnou chuť“ během odpoledne.

Info ikona
Topinambur

Jak chutná?

Připravte se na to, že chuť topinambur je opravdu originální a jedinečná. Mnoho lidí tvrdí, že jim topinambur připomíná para ořechy, jiní ho přirovnávají k artyčoku. Rozhodně se tedy vyplatí, když topinambur podrobíte chuťové zkoušce. Důležitou roli v jeho chuti hraje také tepelná úprava. Na rozdíl od brambor můžete topinambur jíst syrový. Pozor si dejte pouze na zvolené množství, neboť lidský organismus není připraven na velkou porci vlákniny. Kuchaři se ale shodují, že nejlepší chuť má tepelně upravený topinambur. Stačí, když ho dáte vařit stejně jako brambory a za pár minut před sebou máte možný předkrm, přílohu nebo hlavní jídlo.

Pokud stále nevíte, co z topinamburu připravit, pak pro vás máme několik tipů. Chuťově geniální jsou gratinované topinambury s cibulí, které můžete podávat k obědu i k večeři. Z topinamburů můžete vykouzlit také pyré nebo šťouchané topinambury. Mnozí nedají dopustit ani na saláty, obzvláště salát z topinamburů a jablek chutná výborně. A v neposlední řadě lze podávat topinamburový krém.

Mohlo by se vám líbit

VYCHÁZÍ FOOD SPECIÁL MARIANNE

marianne.cz

Kam pro dobrý topinambur?

Hledali jste topinambur v supermarketu? Pak váš nákupní košík pravděpodobně zůstal prázdný. Topinambur totiž po krátké době začíná hnít, a tak ho supermarkety preventivně nezařazují do své nabídky. Přesto se s topinamburem nemusíte rozloučit. Na farmářských trzích nebo v menším obchodě se zeleninou a ovocem topinambur jistě seženete.

 

Mohlo by se vám líbit

JÍDLO: 4 jednoduché triky, díky nimž se nebudete zbytečně přecpávat

marianne.cz