Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Vzkříšení mluveného slova: Zaposlouchejte se do podcastů

Info ikona
podcast

Jsou krátké, zajímavé, mnohdy poučné, jindy humorné. Nechybí jim špetka nadhledu a svým obsahem i dosahem dokážou konkurovat YouTube, blogům i televizi. Řeč je o podcastech!

Pokud bychom měli určit médium, které během posledních desítek let prošlo výraznou změnou charakteru, pak bezesporu musíme říci rádio. Zatímco naši prarodiče a praprarodiče k němu dennodenně usedali, aby slyšeli nejnovější zprávy, případně si v jeho doprovodu zacvičili nebo poslechli vzdělávací program, my k němu usedáme v momentě, kdy je porouchané a chceme zjistit, co s ním je. Jednoduše řečeno, z rádia se stala pouze zvuková kulisa, kterou si rádi pustíme v autě nebo práci, ale rozhodně se nevěšíme z toho, když ji týden neslyšíme. Mohlo by se zdát, že v době, která nepřeje rádiím, nemůžou přežít ani podcasty. Jenže namlouvané audio pořady bortí žebříčky popularity a podle odhadů jejich obliba ještě strmě poroste.

Co je to podcast?

Ze spojení slov iPod (název přehrávače) a anglického broadcast (vysílání) vznikl zhruba před patnácti lety termín podcast. Nehledejte pod tímto názvem žádné složitosti, jednoduše jde o přenos audioinformací, které si lze zadarmo stáhnout do chytrého mobilu nebo počítače. Navíc si zvukové stopy (podcasty) můžete po stáhnutí poslechnout kdykoliv a kdekoliv, a to bez ohledu na to, zda jste připojeni na wifi nebo datovou síť. Už vás podcast nalákal k poslechu? Pak vězte, že ukrývá ještě další esa v rukávu.

Tři důvody, proč poslouchat podcasty

Široký výběr témat

Baví vás témata jako historie, věda, inovace? Nebo raději dáte přednost rozhovorům se známými i neznámými osobnostmi? Chcete znát životní příběh vaší oblíbené blogerky? Toužíte po motivačních pořadech? Nebo vám stačí zprávy z domova i ze světa? V knihovně podcastů naleznete nespočet různorodých pořadů i show, ve kterých povětšinou vystupuje pouze moderátor či moderátor a host. Ptáte se, v čem se podcasty liší od rádia? Především je to v tom, že si sami navolíte, jaké pořady chcete poslouchat, a navíc vás u většiny podcastů nebudou rušit reklamní sdělení.

Jednoduché stažení

Na podcastech všichni zbožňují to, že je lze zadarmo stáhnout do počítače i chytrého mobilu. Pokud se rozhodnete podcast poslouchat na počítači, pak využijte služby Soundcloud nebo iTunes. Na chytrém telefonu je můžete stáhnout pomocí aplikace Podcasty (Apple), Podcasty Google (Android) nebo Spotify. Celé stahování je velmi intuitivní a troufáme si tvrdit, že podcasty dokáže stáhnout opravdu každý. Pouze si dejte pozor na to, že stažené podcasty se uloží v dané aplikaci. Nehledejte je ve složce s hudbou či videem.

Procvičte jazyk

Zatímco u nás se podcasty teprve rozkoukávají, v anglicky mluvících zemích se už několik let drží na předních příčkách oblíbenosti. Právě z tohoto důvodu je mnoho podcastů v angličtině. Tento fakt nemusí být překážkou, ale naopak výhodou. Během poslechu si výborně procvičíte jazyk a naučíte se nová slovíčka. Pokud angličtina není vaše parketa, pak nezoufejte. V posledních měsících přibylo i mnoho českých a neméně zajímavých podcastů.

Váš vztah k podcastům se pravděpodobně bude vyvíjet podle tohoto scénáře. Nejdříve ho naprosto zamítnete, a to s odůvodněním, že na takovéhle věci nemáte čas. Následně, s troškou zvědavosti, svolíte, a jeden podcast si pustíte. „Hm, možná přece jenom mají něco do sebe,“ bude vám znít hlavou během poslechu patnáctého podcastu v řadě. A na konec se přistihnete, jak podcasty doporučujete svým známým a plni nadšení jim popisujete, jak celý princip funguje. Nezapomeňte jim také sdělit, že svůj podcast má i časopis Marianne. Jeho název je Carpe Diem a je zpracován formou dopisů, které koučka Magdalena Vokáčová píše svému malému synovi. Nenechte si tento někdy dojemný, občas vážný, ale mnohdy veselý podcast ujít a rozhodně nám dejte vědět, jak se vám líbí.

Poslechněte si ho ZDE.

podcast