Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Zajímají se Češi o udržitelnou módu?

Info ikona
Móda

Pojem udržitelnost se na nás valí z mnoha stran. Především v módním odvětví se skloňuje ve všech pádech, a vypadá to, že se z tohoto trendu začíná stávat životní styl.

Zatímco pro severské státy je udržitelná móda normální záležitostí, v našich končinách může ještě v mnohých vzbuzovat rozpaky. Není jednoduché odstranit second handy z pomyslné škatulky „staré a nemoderní oblečení“ a vložit je do škatulky „módní mekka“. Pokud se vám to alespoň z části povede, a zbývající část šatníku doplníte o oblečení z ekologických materiálů či o kousky od lokálních návrhářů, pak máte nakročeno ke kompletně udržitelnému šatníku, který bude nadčasový a s troškou štěstí s vámi vydrží až do důchodu.

Češi a udržitelnost

Vypadá to ale, že udržitelné módě se i v České republice blýská na dobré časy. To potvrzuje i dlouhodobý výzkum Fashion (Re)search vyhledávače módy Glami, který ukázal, že 89 % českých uživatelů internetu se zajímá o problematiku módního průmyslu a udržitelné výrobky. Především se lidé zaměřují na ekologičnost materiálu a častěji volí nadčasovou módu před sezónními trendy. Zároveň se nejvíce účastníků výzkumu shodlo na tom, že nejdůležitějším faktorem pro nákup udržitelné módy je to, zda se daná značka transparentně zabývá celým procesem výroby. 43 % uvedlo, že udržitelný výrobek by měl být ten, který je vyroben z organických, odbouratelných nebo recyklovatelných materiálů a pro 22 % je relevantním údajem, že výrobek zůstává ryze lokálním.

Vím, co nosím

Pokud se chcete, třeba i po krůčkách, dostat k udržitelnému šatníku, pak se především zaměřte na udržitelné (anglicky - sustainable) obchody. Hotové poklady můžete naleznout v již zmiňovaných second handech, kterých je čím dál tím víc a nabízejí skvělé kousky za ještě lepší ceny. V posledních letech navíc vznikají i speciální obchody, ve kterých prodávají pouze udržitelnou módu. V Praze si určitě nenechte ujít obchod Nila, který se nachází na Vinohradech a v Karlíně. Nila nabízí více než 150 pečlivě vybraných značek a návrhářů z celého světa. Ekologické, a především fair trade produkty naleznete také v Eco Fashion Labels nebo v obchodě Freshlabels. 

Zajímáte se o udržitelnou módu? A v jakých obchodech ji nakupujete? 

ČTĚTE TAKÉ: Udržitelné cestování nezatíží ekologii ani vaši peněženku