Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Životní styl Švédů jako přirozená obrana před koronavirem?

Sociální distance, odstup ve veřejných prostředcích a nulový small talk. Pro mnohé národy novinka, pro Švédy běžná praxe.

Když se řekne Švédsko, většina z nás si vybaví masové kuličky, nábytkářský řetězec IKEA a skořicové šneky. Nechme stranou designérské a gurmánské choutky, a raději se podívejme na tuto severskou zemi optikou koronaviru. Zatímco jiné státy přijímají striktní opatření, uzavírají hranice a snižují riziko nákazy koronavirem na minimum, ve Švédsku zvolili jinou strategii. Společnost se snaží zpomalit šíření viru klidným a kontrolovaným způsobem, přičemž největší důraz je kladen na ochranu zranitelných skupin. Proč může toto opatření fungovat? Odpověď nalezneme v životním stylu Seveřanů.

Izolace není žádná novinka

Švédové preferují uzavřený styl života. A to doslova! Více než polovina švédských domácností je totiž tvořena jedním člověkem, což podle Eurostatu činí nejvyšší podíl jednočlenných domácností v Evropě. Navíc se mladí Švédové vzdávají "mama hotelu" poměrně brzy, a to mezi 18. až 19. narozeninami. Nezapomeňme, že ve zbytku Evropy se mladí lidé stěhují od rodičů až po sfouknutí 27 svíček na narozeninovém dortu. "Pokud máte vícečlennou domácnost, pak je jasné, že se virus rychle rozšíří. Ve Stockholmu, ale i v dalších velkých městech Švédska, žije spoustu svobodných lidí, což může zpomalit tempo růstu nakažených," vysvětluje pro BBC profesor infekčních chorob Björn Olsen. 

Švédsko

Jednočlennými domácnostmi to ale nekončí. Pro švédskou náturu je příznačné, že ani na veřejnosti nehýří otevřeností. Ve veřejných prostředcích se tedy nemusíte obávat nepříjemného mačkání a do small talku se s vámi jen tak někdo nepustí. "Sociální distance je ve Švédsku běžnou praxí, a to jak při pandemii, tak i dávno před ní," tvrdí odbornice na švédskou kulturu Lola Akinmade Åkerströmová. Důležitou součástí švédské kultury jsou také sick days. Právě ty si Seveřané ordinují i při "běžné" bolesti hlavy nebo rýmě. Na druhou stranu je potřeba podotknout, že na rozdíl od jiných států Evropy je švédská nemocenská opravdu velkorysá. Není tedy divu, že ji zaměstnanci hojně využívají. 

Kolektivní odpovědnost jako lék?

Bohužel v boji proti koronaviru samotná povaha Švédů nestačí. Vláda tedy požádala obyvatele, aby se řídili radami úřadů a převzali dobrovolnou kolektivní odpovědnost za zpomalení šíření koronaviru. To zahrnuje práci z domova, izolaci nemocných a starších sedmdesáti let a omezení cestování. "V této krizi nikdo není sám, ale každý má velkou odpovědnost," řekl švédský premiér Stefan Löfven v televizním projevu. A vypadá to, že si jeho slova vzali Švédové k srdci. Veřejná doprava ve Stockholmu v minulém týdnu zaznamenala 50% pokles cestujících a průzkumy veřejného mínění zase ukázaly, že tři čtvrtiny Švédů se snaží dodržovat alespoň metrovou vzdálenost od ostatních. Práci z domova v současné době vykonává nejméně třetina obyvatel Stockholmu. 

Švédsko

Teprve čas ukáže, zda je kolektivní odpovědnost správnou cestou v boji proti koronaviru. I když se Švédsko pyšní dlouhodobou důvěrou národa ve stát, někteří odborníci i občané už volají po přísnějších opatřeních.
 

My jsme ale v České republice, a tak je třeba dodržovat česká opatření. Pokud to tedy není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde

ČTĚTE TAKÉ: Země zaslíbená! Proč ve Švédsku žijí nejspokojenější lidé?

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?