Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Carrot cake - mrkvové mlsání

Komerční článek - Pokud potřebujete osvěžit svou zásobu osvědčených a stále opakovaných sladkých receptů, vyzkoušejte mrkvový dort. Je to léty osvědčená dobrota, kterou si za oceánem oblíbili už v 60. letech a nyní se stává populární i u nás.

Redakce Marianne | 20. 12. 2012

Propagace značky Kulina.
Marianne.cz není jejím autorem a nemá vliv na její obsah.

Proč právě mrkev

Určitě se nenechte kombinací kořenové zeleniny a sladkého dortu odradit. Mrkev obsahuje spoustu cukru, a proto si v tomto případě můžete dovolit méně sladit. Tento oranžový zázrak dodá dortu také krásnou barvu a vláčnost. Výsledek nebude po upečení tak suchý, jako běžná piškotová těsta.

Co budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 hrnky strouhané mrkve
  • ¾ hrnku oleje
  • ½ hrnku mletých ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1 prášek do pečiva

Jak na to

  1. Vejce, cukr a vanilkové aroma utřete do hladka. Podle vlastní chuti a zvyklosti použijte třtinový cukr, melasu nebo třeba med namísto běžného rafinovaného cukru.

  2. Do směsi přidejte jemně postrouhanou mrkev, rostlinný olej, ořechy, skořici a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Abychom při mlsání měli lepší pocit, nahraďte běžnou mouku např. celozrnnou nebo špaldovou. Vše důkladně promíchejte.

  3. Připravené těsto nalijte do oblíbené pečící formy. Tu buď vytřete tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.

    Pokud vás klasické dortové tvary už unavují, vyzkoušejte formu na muffiny a místo jednoho dortu upečte kopu malých. Ocení to zejména děti.

  4. Pečte na 170°C asi 30 minut podle zvolené formy a zkušenosti s troubou.

K mrkvi patří sýr

Tradiční carrot cake se vyznačuje ještě svěží polevou ze smetanového termizovaného sýru. U nás ho najdete pod názvy Philadelphia nebo Lučina. Levnější a stále velice chutnou variantou je měkký tvaroh v kostce. Ke zvolenému základu už stačí jen přidat trochu čerstvého másla, šťávu z citronu, pár kapek vanilkového aroma a cukr. Poměry je vhodné doladit podle vlastní chuti.

Směs důkladně utřete a hustou polevu naneste v rovnoměrné vrstvě na vychladlý dort. Podle typu formy, kterou jste zvolili, můžete dort i rozkrojit a natřít ho nejen na povrchu, ale i uvnitř.

Nyní už stačí projít zkouškou trpělivosti. Uložte dort do lednice a počkejte do druhého dne. Chutě se spojí, citrón rozvoní. Uvidíte, že vaši strávníci ani nepostřehnou, že je v dortu vlastně zelenina.

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zábava
Kvíz: Poznáte druhy ptáků podle obrázku? Otestujte své přírodopisné znalosti

Kvíz: Poznáte druhy ptáků podle obrázku? Otestujte své přírodopisné znalosti

Dům
Proměna stodoly, která vám vyrazí dech: Jak se kamenné torzo proměnilo v dokonalé rodinné bydlení

Proměna stodoly, která vám vyrazí dech: Jak se kamenné torzo proměnilo v dokonalé rodinné bydlení

Poradna
Toužíte letos obdarovat své blízké nějakou elektronikou? Repasované vánoční dárky jsou výhodnou volbou pro planetu i peněženku

Toužíte letos obdarovat své blízké nějakou elektronikou? Repasované vánoční dárky jsou výhodnou volbou pro planetu i peněženku

Zábava
Úplněk 15. prosince 2024 podle čísel a hvězd: Odpoledne bude jízda, večer se věnujte vztahům

Úplněk 15. prosince 2024 podle čísel a hvězd: Odpoledne bude jízda, večer se věnujte vztahům

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit