Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Carrot cake - mrkvové mlsání

Komerční článek - Pokud potřebujete osvěžit svou zásobu osvědčených a stále opakovaných sladkých receptů, vyzkoušejte mrkvový dort. Je to léty osvědčená dobrota, kterou si za oceánem oblíbili už v 60. letech a nyní se stává populární i u nás.

Redakce Marianne | 20. 12. 2012

Propagace značky Kulina.
Marianne.cz není jejím autorem a nemá vliv na její obsah.

Proč právě mrkev

Určitě se nenechte kombinací kořenové zeleniny a sladkého dortu odradit. Mrkev obsahuje spoustu cukru, a proto si v tomto případě můžete dovolit méně sladit. Tento oranžový zázrak dodá dortu také krásnou barvu a vláčnost. Výsledek nebude po upečení tak suchý, jako běžná piškotová těsta.

Co budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 hrnky strouhané mrkve
  • ¾ hrnku oleje
  • ½ hrnku mletých ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1 prášek do pečiva

Jak na to

  1. Vejce, cukr a vanilkové aroma utřete do hladka. Podle vlastní chuti a zvyklosti použijte třtinový cukr, melasu nebo třeba med namísto běžného rafinovaného cukru.

  2. Do směsi přidejte jemně postrouhanou mrkev, rostlinný olej, ořechy, skořici a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Abychom při mlsání měli lepší pocit, nahraďte běžnou mouku např. celozrnnou nebo špaldovou. Vše důkladně promíchejte.

  3. Připravené těsto nalijte do oblíbené pečící formy. Tu buď vytřete tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.

    Pokud vás klasické dortové tvary už unavují, vyzkoušejte formu na muffiny a místo jednoho dortu upečte kopu malých. Ocení to zejména děti.

  4. Pečte na 170°C asi 30 minut podle zvolené formy a zkušenosti s troubou.

K mrkvi patří sýr

Tradiční carrot cake se vyznačuje ještě svěží polevou ze smetanového termizovaného sýru. U nás ho najdete pod názvy Philadelphia nebo Lučina. Levnější a stále velice chutnou variantou je měkký tvaroh v kostce. Ke zvolenému základu už stačí jen přidat trochu čerstvého másla, šťávu z citronu, pár kapek vanilkového aroma a cukr. Poměry je vhodné doladit podle vlastní chuti.

Směs důkladně utřete a hustou polevu naneste v rovnoměrné vrstvě na vychladlý dort. Podle typu formy, kterou jste zvolili, můžete dort i rozkrojit a natřít ho nejen na povrchu, ale i uvnitř.

Nyní už stačí projít zkouškou trpělivosti. Uložte dort do lednice a počkejte do druhého dne. Chutě se spojí, citrón rozvoní. Uvidíte, že vaši strávníci ani nepostřehnou, že je v dortu vlastně zelenina.

Související články

Jídlo
Strava podle Ajurvédy: Jaké potraviny jsou vhodné pro váš typ těla?

Strava podle Ajurvédy: Jaké potraviny jsou vhodné pro váš typ těla?

Rodina a děti
Jak se v dospělosti vypořádat s negativními zážitky z dětství: Nebojte se terapie a učte se být sama se sebou

Jak se v dospělosti vypořádat s negativními zážitky z dětství: Nebojte se terapie a učte se být sama se sebou

Zahrada
Slimáky nakrmte ovesnými vločkami, pak už nebudou mít chuť na vaše rostliny

Slimáky nakrmte ovesnými vločkami, pak už nebudou mít chuť na vaše rostliny

Zábava
Kvíz: Jak dobře znáte pořádkumilovnou Monicu ze seriálu Přátelé? Otestujte své znalosti

Kvíz: Jak dobře znáte pořádkumilovnou Monicu ze seriálu Přátelé? Otestujte své znalosti