Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Celerovobramborový gratin

Rozšířená pověst o účincích celeru dalece přesahuje jeho uplatnění v naší kuchyni. Ruku na srdce, jak často vaříme s celerem? Přitom šťavnatý a výrazný celer se výborně hodí k neutrálnějším potravinám, a dodává tak jídlu pikantnost.

Redakce Marianne | 25. 05. 2013

Celer má význam nejen pro muže, neboť chrání naše tělo proti bakteriím a mykózám. Pomáhá ničit infekce v ledvinách a močových cestách. Nejinak je tomu i s působením na dýchací cesty při nachlazení. Při léčbě je účinná šťáva z celeru, pokud si ale chcete jen pochutnat, doporučuji celerovou pochoutku s bramborami.

Co budeme potřebovat

  • 1 velký celer o váze ½ až ¾ kg
  • 250 ml mléka
  • hrubá mořská sůl na dochucení
  • 1 lžíce hladké mouky
  • máslo na vymazání formy
  • 1 stroužek česneku
  • ¾ kg pevných brambor, nejlépe žlutomasých
  • čerstvě mletý bílý pepř na dochucení
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 60 ml zeleninového vývaru
  • 1½ hrnku strouhaného sýra (ementál, mimolette nebo s modrou plísní, samostatně i ve směsi)

Jak na to

Celer oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci plátky celeru zalijte mlékem, osolte. Plátky navrchu poprašte moukou. Povařte, tak pět až sedm minut, než plátky zkřehnou. Sceďte a nechte stranou.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Vyložte předvařenými plátky celeru a ně dejte syrové plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.

Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte 30 až 36 minut, dokud se tekutina nevsákne. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly. Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapékejte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.

Doba přípravy: 20 minut
Pečení: 40 minut
6–8 porcí

Související články

Jídlo
Strava podle Ajurvédy: Jaké potraviny jsou vhodné pro váš typ těla?

Strava podle Ajurvédy: Jaké potraviny jsou vhodné pro váš typ těla?

Byt
Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Zahrada
Vypěstujte si malinoostružinu a vychutnejte si lahodné spojení dvou druhů ovoce

Vypěstujte si malinoostružinu a vychutnejte si lahodné spojení dvou druhů ovoce

Proměny
Proměna malé terasy vysoko nad mestěm: Šarm a nadšení mladé maminky Petry přesvědčily designérku, aby se dala do práce

Proměna malé terasy vysoko nad mestěm: Šarm a nadšení mladé maminky Petry přesvědčily designérku, aby se dala do práce