Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Co asi nevíte o pizze a recept, jak ji připravit s citrony

Patříte mezi ctitele kynutých placek, na které se dává v podstatě cokoli? Italové by s tím ‚cokoli' rozhodně nesouhlasili, ale i oni mají velmi širokou škálu. Jak jsme na tom my Češi se vztahem k pizze? Děláte si ji doma?

Redakce Marianne | 17. 02. 2013

Pizza pochází z Itálie, ale teoreticky by se dala vystopovat až do Egypta, kde kuchaři pekli slané koláče z jednoduchého těsta. Od nich to okoukali Římané, kteří placky pojmenovali. První pizzerii na světě, Tavern of the Corriglio, otevřeli v Neapoli na konci 17. století. A měla úspěch. Sjížděli se tam gurmáni z celé Itálie. Pizzu na pánvi a mraženou pizzu pak začali připravovat až Američané.

Dnes se jí po celém světě, a tak není divu, že byl 9. únor dokonce vyhlášen Mezinárodním dnem pizzy. I Češi ji zbožňují. V anketě o nejoblíbenější jídlo serveru DameJidlo.cz se umístila na druhé příčce. Vyhrála naše česká svíčková. A jaké druhy máme nejraději? Podle hlasování na tomto serveru zvítězily Capricciosa (rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampiony, artyčoky a olivy), Quattro Formaggi (4 druhy sýrů) a Hawai s ananasem.

  

Zkuste něco nového

My pro vás dnes máme trochu netradiční pizzu se sýrem a citronem. Je vegetariánská a plná bylinek. Příprava vám zabere 30 minut, další čtvrt hodinu počítejte na kynutí a pečení. Z uvedeného množství připravíte dvě velké pizzy.

Co budete potřebovat?

  • 1 dávka základního těsta (pokud nemáte svůj osvědčený recept, zkuste tento)
  • 250 g parmazánu, na hobliny
  • 1–2 biocitrony, zbavené semen a na tenká kolečka
  • 1 červená cibule, na tenoučká kolečka
  • 3 lžíce drobných lístků čerstvého rozmarýnu
  • čerstvě drcený pepř
  • extra panenský olivový olej na zakapání

Jak na to?

Zahřejte troubu na 220 °C a dejte do ní vyhřát alespoň na půl hodiny dva velké plechy. Těsto připravte podle základního receptu. Rozdělte ho na dvě části, které rozválíte na dva obdélníky asi o rozměrech 30 × 40 cm. Opatrně je přeneste na pečicí papír a přehnutím krajů vytvořte okraj pizzy. Na každý plát dejte sýr a na něj přibližně 12 přepůlených koleček citronu, nakonec cibuli. Posypte rozmarýnem, opepřete, zakapejte olejem. Pečte 10–15 minut dozlatova a dokřupava.

Další recepty najdete na Apetitonline.cz.

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Byt
Číslo 69 a umění: Jak jeden obraz inspiroval rekonstrukci celého bytu na Žižkově

Číslo 69 a umění: Jak jeden obraz inspiroval rekonstrukci celého bytu na Žižkově

Dobrý nápad
Jak efektivně využít spadané listí na zahradě: Vyrobte efektivní hnojivo, skvělý mulč nebo dekoraci

Jak efektivně využít spadané listí na zahradě: Vyrobte efektivní hnojivo, skvělý mulč nebo dekoraci

Krása
Klasické mikádo se loučí. Nejžádanějším účesem podzimu 2024 je micro bob, který sluší každé ženě

Klasické mikádo se loučí. Nejžádanějším účesem podzimu 2024 je micro bob, který sluší každé ženě

Krása
Šedivé vlasy jsou podzimním trendem 2024: Zamilujte si barvu, která sluší ženám ve 30 i 60

Šedivé vlasy jsou podzimním trendem 2024: Zamilujte si barvu, která sluší ženám ve 30 i 60