Tak trochu jiná káva. Vylepšete si ji kořením!
Pití kávy je rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže svůj den představit. Je symbolem ranního probouzení, udržování energie během dne a relaxace ve volném čase. Konzumace kávy, objevování nových druhů a způsobů přípravy, je zkrátka trendem současnosti. K přípravě nás může inspirovat i návštěva exotických krajů. Pojďte s námi odhalit tajemství kořenicích směsí, které dodají vaší kávě netradiční chuť a aroma. Po vzoru oblíbených kuchařských pořadů k sobě pozvěte své přátele a uspořádejte jim kávový „dýchánek“, na který jen tak nezapomenou.
Pití kávy „po česku“
Historie kávy a její konzumace v naší zemi sahá až do 16. století. Její zlaté časy však nastaly až v meziválečném období století dvacátého. V této době začal významněji růst počet kaváren, které se pomalu stávaly symbolem nového životního stylu. Tento vzestup na pár let přerušila druhá světová válka, kdy byly k dostání pouze kávové náhražky. Po válce došlo k znárodnění soukromých pražíren a kvalitních káv byl nedostatek. Nejspíše právě proto se stal velmi oblíbený tzv. turek, který má i v současnosti stále řadu příznivců. Větší popularitě se však momentálně těší specializované kavárny a velké kávové řetězce, do kterých chodíme zkoušet nové druhy a příchutě, kterými se inspirujeme pro domácí přípravu. Nápojové lístky restauračních podniků běžně nabízejí populární varianty v podobě espressa, cappuccina či latte macchiato. S pomocí domácích kávovarů si tuto kávu můžeme dopřát i doma, kde si ji připravíme sami, a přesně tak, jak ji máme nejraději. Pro jednoduchý a rychlý způsob vaření se velké oblibě těší také instantní kávy, například ty od Jacobs, jejichž chuť může hravě konkurovat kávě překapávané.
Jak se připravuje světová káva? Inspirujte se tipy od zahraničních odborníků – v hlavní roli koření
Kořeněná chuť oblíbeného teplého nápoje udělala z Vietnamu druhého největšího producenta a exportéra kávy na světě. Zrnka ze země rýže a hor nakupují i věhlasné kávové řetězce a jejich oblíbenost roste i v České republice. „Nejdražší vietnamská káva se svou kvalitou rovná kávě cibetkové,“ říká Naty Trinh Hao, majitelka pražského vietnamského bistra, ve kterém tradiční vietnamskou kávu sama připravuje. Jedinečnost chuti vietnamské kávy spočívá v přimíchávání cherry aroma a másla do směsi zrnek Robusta a Arabika. Hutnost se kávě dodává kondenzovaným mlékem. Způsob přípravy se od typické české kávy také výrazně liší: „Při přípravě tradiční vietnamské kávy je nutné si nejprve horkou vodou nahřát filtr i hrníček, aby káva během procesu překapávání neztratila na chuti a teplotě. Do kovového filtru, položeného na hrníčku, nasypeme nahrubo namletou kávu, kterou zalijeme horkou vodou a přiklopíme víčkem. Takto připravená káva se již podává hostovi, pít ji však může až po úplném překapání kávy z filtru,“ dodává odbornice na vietnamskou kávu.
Na mexických plantážích se káva pěstuje už od 18. století. V současnosti je Mexiko čtvrtým největším výrobcem kávy ve Střední a Jižní Americe, avšak velké plantáže už bychom tam hledali marně. Pěstování se přesunulo k menším farmářům a celosvětově proslulá Arabika se zde pěstuje v nadmořské výšce 1500–2000 metrů nad mořem. Koření a nejrůznější příchutě tady hrají velkou roli, což potvrzuje i Alejandro del Moral, zakladatel pražského bistra a velký znalec mexické kávy: „Nejtradičnější kávou je tzv. Café de Olla, která se často koření pomerančovou nebo citronovou kůrou, mladší generace si ráda pochutná na kávě s příchutí čokolády.“ Alejandro pochází z Mexico City, kde je pití kávy doslova součástí kultury všech obyvatel. Někteří z nich si do kávy rádi přidají oblíbené koření z chilli papriček, jehož chuť je v Mexiku velmi oblíbená i pro své léčivé účinky. „Každodenní setkání kolegů a přátel v jedné z proslulých kaváren v centru města je samozřejmostí. Tzv. chill out, tedy odpočinek po náročném dni, a objevování stále nových variant či příchutí, se zde stalo trendem, který už neodmyslitelně patří k životu ve městě.“
Okořeňte si svůj šálek s novou edicí od Jacobs
Pokud vás v dohledné době zrovna nečeká cesta do těchto vzdálených krajin, nechte se inspirovat kořeněnou kávou od Jacobs. Speciální edice káv Jacobs „Bav se kávou“ vám přináší možnost si tyto světově proslulé varianty připravit doma, a to rychle a jednoduše. K balení káv Jacobs Crema Gold, Jacobs Krönung a Jacobs Velvet obdržíte zdarma sáček s kořením, který vaši kávu posune na úplně jinou úroveň. Tato nová balení káv Jacobs naleznete u vybraných prodejců od března do května 2015 až do vyprodání zásob. Inspirujte se recepty na www.bavsekavou.cz a připravte si kávu, která vás bude bavit. Zapojte se do soutěže na těchto webových stránkách a vyhrajte kávou provoněné ceny!
Jacobs Crema Gold Jacobs Krönung Jacobs Velvet
200 g, doporučená cena: 200 g, doporučená cena: 200 g, doporučená cena:
199,90 Kč 229,90 Kč 189,90 Kč
Sledujte akce a slevy ve vybraných obchodních řetězcích
Vyzkoušejte například kávu s příchutí EXOTIC CHILLI:
EXOTIC CHILLI
SUROVINY:
2 lžičky instantní kávy Jacobs
150 ml vody
½ lžičky koření EXOTIC CHILLI
šlehačka
POSTUP:
Zalijeme instantní kávu horkou vodou, přidáme koření a zamícháme. Poté přidáme šlehačku, posypeme jemně nastrouhanou čokoládou a kořením EXOTIC CHILLI.
DOBA PŘÍPRAVY: 10 minut
Kategorie |
Název |
Ingredience |
Příprava |
KRČÍCÍ SE TYGR |
3 čajové lžičky kávy Jacobs na ¾ šálku vody |
Uděláme si konvici silné kávy. Přidáme cca půl lžičky koření CHAI LATTE, dle chuti osladíme. |
|
HORKÁ VANILKA |
2 čajové lžičky kávy Jacobs na ¾ šálku vody |
Připravíme si konvici kávy (moka, Americano). Přidáme koření LEMON VANILLA, osladíme medem a promícháme. Do kávy přilijeme trochu vanilkového mléka (jako v kávě macchiato), zbytek mléka zpěníme a přidáme na kávu. Kávu zdobíme strouhanou čokoládou. |
|
WINTER ORANGE |
Zemitá káva Jacobs |
Uděláme si konvici kávy. Do šálku nasypeme koření WINTER ORANGE, zalijeme předem připravenou kávou a zamícháme. Ozdobíme sušeným plátkem pomeranče a skořicí. |