Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Strhli secesní fasádu a nahradili ji šestimetrovým oknem

Zatímco přední část řadového secesního domu v centru belgických Antverp ctí buržoásní tradici, zezadu vejdete do bytu hodného 21. století. Čistá moderna vás osloví vzdušností a neotřelými nápady.

Terezie Benoni | 30. 11. 2023

Mladí majitelé tohoto originálního prostoru oslovili ke spolupráci belgické architektonické studio Sculp[IT]. Požádali je, aby jejich starý dům “omladili”. Dům byl řešený tak, že se obytné patro nacházelo až v prvním patře, jak tomu dřív u měšťanských domů bylo. Obývací pokoj proto neměl žádný kontakt se zahradou. „Klienti snili o rodinné otevřené kuchyni vedoucí do zahrady. V interiéru potřebovali vybudovat hlavní ložnici s šatnou, dětské pokoje s vlastní koupelnou a kancelář s výhledem do zahrady. Cílem byl volný prázdný a vzdušný prostor plný světla,“ popisují tvůrci návrhu Pieter Peerlings a Silvia Mertens jejich hlavní myšlenku. Vedle toho se snažili zachovat historicky cenné prvky, jako je přírodní kámen, dřevěné obklady, parketové podlahy a nádhernou fasádu. 

Galerie: Originální a moderní byt v Antverpách
Mohlo by se vám líbit

Daniela a Aleš si svůj vysněný minidomek vestavěli do dodávky

Trvalo jim to sice devět měsíců, ale nakonec si svůj domek na kolečkách postavili. Od návrhu až po finální úpravu je všechno vlastnoruční práce a kvality otestovali v náročném australském terénu.
marianne.cz

Z obývacího pokoje vejdete možná největším otevíracím oknem na světě

Dominantním prvkem se stala prosklenná zadní část domu. Je tu snad největší otevírací okno na světě, které je 3 metry široké a 6 metrů vysoké. „Na první pohled to možná vypadá vcelku jednoduše, ale od návrhu po konečný výsledek to byl velmi zdlouhavý proces. Všechno vyžadovala hodiny a hodiny přesných výpočtů,“ vysvětluje tvůrčí tým. „Museli jsme strhnout zadní fasádu a instalovat skleněnou plochu. Elegantní moderní skleněná stěna s gigantickými na míru vyrobenými dveřmi stojí v ostrém kontrastu s čelní stranou budovy. Tříúrovňovový obytný prostor se doslova koupe v denním světle. Otevírací okno váží 2000 kg a přesto jej lze bez námahy otevřít jedním prstem!“
 

Galerie: Důkladný návrh rozsáhlé rekonstrukce

Zdroj informací: architektonické studio Sculp[IT], sculp.it, archdaily.com

Mohlo by se vám líbit

Pro svou maminku zařídila vysněný domov

Anna Nooshin, zakladatelka kosmetické značky Noosh Beauty, nás pozvala na návštěvu bytu, který zařizovala spolu se svou maminkou. Proč se nemohly dohodnout na světlých tónech a která místa jsou jejich nejoblíbenější?
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Byt
V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

Byt
Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Byt
Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor