Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Rekonstrukce bytu pro mladý pár, který toužil po větším soukromí

Info ikona
Rekonstrukce bytu pro mladý pár, který toužil po větším soukromí

Zadáním projektu byla rekonstrukce interiéru jednoho podlaží vícegenerační secesní vily. Zůstala zachována koncepce tří hlavních průchozích místností, které nově slouží jako obytná kuchyně, prostřední místnost jako pracovna s knihovnou a dvěma oddělenými šatnami. Třetí místnost v rámci této enfilády zakončuje ložnice, ze které je nově přístupná druhá koupelna se sprchovým koutem.

Terezie Benoni | 2. 06. 2023

Kromě tří hlavních průchozích místností, které nově slouží jako obytná kuchyně, prostřední místnost jako pracovna s knihovnou a s dvěma oddělenými šatnami, je tu ložnice, ze které je nově přístupná druhá koupelna se sprchovým koutem. Ta původně sloužila jako kuchyňka, přístupná pouze z úrovně mezipodesty schodiště. Druhá zóna bytu je chápána a užívána spíše jako prostornější pracovní koupelna s pračkou a rezervní pokoj pro hosta či dítě. „Důležitým a citlivým tématem se stal návrh dělící stěny se vstupními dveřmi, která rozděluje schodišťovou halu a mění její proporci. Nová vrstva je výrazově i tvarově silná a návrhově komplexní. Pracuje s různými typy skel a zrcadly, s barevností tmavě mořených stropních trámů, jejichž rytmus a výrazná kresba na stropě zůstávají průběžné i po předělení schodiště. Dělící stěna je hluboká a zajišťuje dostatek potřebného úložného prostoru při vstupu do bytu. Její geometrie je mírně zešikmená a natáčí zrcadlovou plochu do těžiště podesty. Stává se objektem, sochou, která sebevědomě a zároveň s pokorou ke stávajícímu interiéru vytváří prostorové napětí a zachovává velkorysost haly,“ vysvětlují autoři projektu architekti Anna Svobodová a Ondřej Blaha z ateliéru svobodová blaha.

Galerie: Rekonstrukce bytu v secesním domě pro mladý pár
Mohlo by se vám líbit

Původní malby i moderní prvky

Místnosti jsou ozvláštněny například díky vrstvě původních stropních výmaleb, které se objevily v průběhu realizace a bylo možné je částečně restaurovat. Jinde jsou podhledy doplněny o novou vrstvu výmalby, která se prolíná s atypickým a výrazným nábytkem, ocelovými překlady či klenutým stropem, a vytváří tak v jednotlivých místnostech různý charakter a náladu. Skříňový nábytek je navržen z mořené a olejované překližky v kombinaci s mořenou a lakovanou MDF, doplněný o fragmenty původního nábytku, šuplíky apod. Nábytkové plochy jsou kombinovány v mnoha téměř neznatelně odlišných odstínech a tmavostech hnědé a modrozelené barvy. Koupelny a kuchyň jsou materiálově doplněny o kámen a mosaz použitou v konstrukci dělící stěny, lišt nebo jako oplechování stěny u kuchyňské pracovní desky, která postupně získá přirozenou patinu.

O studiu

svobodová blaha je architektonický ateliér Anny Svobodové a Ondřeje Blahy. Ateliér není zaměřen na konkrétní zadání nebo typologii – usiluje o vývoj a realizaci projektů s vědomím současných témat a referencí a zároveň tvůrčím způsobem reaguje na konkrétní omezení, individualitu klienta a specifika daného kontextu. V rovině práce architekta vedoucí k realizaci ateliér kromě samozřejmé úlohy co nejlepšího naplnění zadání, vnímá jako podstatné také čitelné autorství návrhů a řešení, které pak nutně znamená převzetí zodpovědnosti za svou práci. Anna Svobodová i Ondřej Blaha jsou absolventy školy architektury na Akademii výtvarných umění a Fakultě architektury v Praze a architekty s pracovní i pedagogickou praxí, získanou také v zahraničí, převážně v Mnichově.

 

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku