Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Z panelového bytu vzniklo moderní bydlení v duchu minimalismu

Beton, dřevo či pískované sklo. To jsou hlavní ingredience tohoto bytu, který se nachází v rezidenční pražské čtvrti vystavěné mezi lety 1960–1972. Z interiéru panelového bytu zbyl pouze betonový skelet a v něm vyrostlo zbrusu nové bydlení podle přání majitele.

Terezie Benoni | 3. 04. 2023

Stavba se nachází v pražské čtvrti vystavěné mezi lety 1960–1972. Jedná se o atypický panelový dům, jehož konstrukční systém je železobetonový skelet. Proto bylo možné veškeré původní příčky vybourat a postavit zcela novou dispozici. Ze vstupní haly je vstup do obývacího pokoje, do koupelny, na WC a do ložnice. Ta je také přístupná pomocí posuvných dveří z pracovny. Obývací pokoj s kuchyní, jídelním koutem a pracovnou tvoří velkorysý západní trakt přes celou délku bytu. „Návrh počítal s možností oddělení pracovny a obývacího pokoje od kuchyně a jídelního koutu dřevěnou posuvnou stěnou, čímž může z obývacího pokoje vzniknout pokoj pro hosty. Vzniknou tak též dva nezávislé celky s kuchyní uprostřed,“ vysvětluje autorka projektu architektka Klára Makovcová. Kolem instalační šachty vznikl kompaktní blok obložený dřevem s kuchyní, koupelnou, WC a nikou pro pračku. Původní stoupačky v kuchyni musely být zachovány, ovšem místo jejich zakrývání se architektka rozhodla je opláštit nerezovým plechem a vytvořit jejich prostřednictvím v kuchyni zajímavý prvek.

Galerie: Rekonstrukce panelového bytu v Praze
Mohlo by se vám líbit

Krásnější byt jsme dlouho neviděli, přitom má jen třicet metrů čtverečních

Světlý interiér doplňují pouze zemité tóny, přírodní materiály a pečlivě vybrané dekorace. I přes omezený počet metrů, je tento byt ideálním místem pro život.
marianne.cz

Beton, barva i stěrka

Koncepce materiálového řešení vychází z konstrukčního systému domu. Betonové průvlaky a sloupy jsou přiznány a obroušeny na hrubý beton a opatřeny bezbarvým nátěrem. Obvodové stěny jsou přeštukovány a opatřeny bílou malbou. Pouze stěna v obývacím pokoji je oškrábána a následně opatřena betonovou stěrkou. „Původní podlahy jsou vyrovnány a na nich je položena masivní dřevěná dubová podlaha ošetřena olejovým nátěrem. V koupelně a na WC je dlažba imitující beton, stěny koupelny a WC jsou obloženy keramickým obkladem v designu betonu. Dveře do koupelny a na WC jsou nové, včetně zárubní a jsou součástí dřevěného obkladu. Posuvné dveře do obývacího pokoje a do ložnice jsou z pískovaného skla,“ popisuje architektka Klára Makovcová. Dveře do ložnice jsou dřevěné, bíle lakované. Ve vstupní hale, v ložnici, obývacím pokoji a pracovně jsou vestavěné skříně vyrobené z MDF desky, lakované v polo matné bílé barvě. Obklad v kuchyni za linkou je z Lacobelu v šedé barvě, stejně jako horní skříňky, vyrobené z lakované MDF desky. Kuchyň je vyrobena z dřevěné ořechové dýhy, ošetřené bezbarvým olejovým nátěrem v ořechovém odstínu, stejně jako obklad celého bloku a dřevěné posuvné příčky. Původní okna byla již po rekonstrukci, zůstala tedy zachována. „Klient kladl velký důraz na variabilitu prostoru, proto bylo nutné do objektu zakomponovat posuvné dřevěné stěny, jimiž je možné vytvořit oddělené místnosti. Současně však byt působí jako jeden velký obytný prostor neboli loft. Rozhodli jsme se odhalit původní betonové nosné prvky, sloupy a průvlaky, které jsme obrousili na hrubý beton. A na základě toho jsme celý interiér ladili do zemitých odstínů šedé, jež jsme zútulnili dřevěnými obklady a kuchyní,“ uzavírá Klára Makovcová.

O ateliéru

Architektonický ateliér Klára Makovcová Architects (KMA), založený a vedený Ing. Arch. MgA. Klárou Kučera Makovcovou, vznikl v roce 2018. A to po rozpadu ateliéru MMM-architekti, jehož byla architektka spoluzakladatelkou a který za sebou má po deseti letech existence několik mimořádných realizací i ocenění Young Czech Architect Award. Za byt získala architektka Klára Makovcová Ocenění Interiér roku 2020 v kategorii soukromý interiér – rekonstrukce.

Mohlo by se vám líbit

Minimalistický byt s Žižkovskou věží v obýváku

Množství prosklených ploch ale i poloha bytu, nacházejícího se v jedenáctém patře jednoho z krajních domů, výrazně ovlivnila i návrh interiéru. Minimalistické pojetí i zvolené materiály totiž podtrhují výjimečné výhledy do zeleně Parukářky, přes Žižkovskou věž až po Pražský Hrad.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Rekonstrukce startovacího bydlení pro mladý pár v pražské garsonce: Miniaturní prostor vyřešili geniálně

Rekonstrukce startovacího bydlení pro mladý pár v pražské garsonce: Miniaturní prostor vyřešili geniálně

Byt
Je libo trochu pařížského stylu? Račte vstoupit!

Je libo trochu pařížského stylu? Račte vstoupit!

Byt
Rodinný byt pro milovníky klasického stylu

Rodinný byt pro milovníky klasického stylu

Byt
Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku

Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku