Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Chléb do lednice nepatří: Tajný trik našich babiček s jablkem či bramborou ho udrží jako čerstvě upečený

Lednice chlebu nesvědčí. Možná se zdá, že nízká teplota prodlouží jeho životnost, ale výsledek bývá jiný. Pecen sice hned neplesniví, zato ztvrdne a ztratí vůni, kterou máme na čerstvém chlebu tak rádi. Naši předkové přitom znali jednoduché způsoby, jak uchovat pecen vláčný a chutný po celý týden. Byly to triky prosté, ale účinné. A stojí za to si je připomenout, protože dobrý chléb je víc než jen pečivo. Je to kus domova.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 27. 08. 2025

Chléb je potravina s obsahem vody a právě ta je příčinou jeho rychlého stárnutí. V lednici se voda mění na krystalky, které mění strukturu těsta. Pecen sice zpomalí plesnivění, ale zároveň ztvrdne dřív, než by bylo nutné. Po dvou dnech v chladu je z něj tvrdá cihla, zatímco v pokojové teplotě by ještě voněl a byl k jídlu. Proto se už dávno říkalo, že chléb má mít své místo v suchu a temnu, nikdy ne v lednici.

Kouzlo plátna a starých chlebníků

Na venkově se chleba uchovával po svém. Po upečení se nechal zcela vychladnout a pak se zabalil do čistého plátna, nejčastěji lněného. Textilie dýchala, ale přitom chránila před vysycháním. Pecny mívaly své místo v keramických nebo dřevěných chlebnících, kde panovalo stabilní prostředí. Hospodyně znaly i malý fígl – k pecnu přidaly jablko nebo bramboru, které udržely správnou vlhkost. Výsledek? Chléb vydržel vláčný a chutný mnohem déle než v igelitovém pytlíku.

Mohlo by se vám líbit

Milujete čerstvé a křupavé pečivo? Zkuste si vyrobit domácí rohlíky obzvláště vypečené

Rohlík má v české kuchyni své pevné místo. I ve stále se rozrůstající konkurenci jiných druhů pečiva si drží prvenství. Čerstvému voňavému rohlíčku se prostě máloco vyrovná. Obzvlášť dozlatova vypečeným domácím rohlíčkům podle našeho receptu.
marianne.cz

Co si vzít k srdci i dnes

Na tradici se dá navázat i v moderní kuchyni. Místo plastového sáčku zkuste plátěný pytlík, keramickou nádobu nebo chlebník. Pokud kupujete větší množství chleba, nejlepší cestou je zamrazení. Zmražený a pomalu rozmrazený pecen si uchová chuť i vůni lépe než ten, který týden leží v lednici. A hlavně! Chléb je potravina, která si zaslouží úctu. Není to jen rychlá svačina, ale součást tradice, která se v rodinách předávala po generace.

Chléb jako symbol domova i úcty k životu

Když hospodyně kdysi na venkově položila pecen na stůl, nebyl to obyčejný kus jídla, ale znamení hojnosti a práce. Proto se s ním také zacházelo s respektem – nikdo by ho nevyhodil, nikdo by ho nenechal zplesnivět. Dnes máme jiné možnosti, ale podstata zůstává. Chléb si zaslouží péči a správné zacházení. Když mu dáte vhodné podmínky, odmění se vám chutí, která vydrží. A možná zjistíte, že právě tenhle návrat k prostým, ale osvědčeným trikům je tím nejlepším nápadem i pro dnešní dobu.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×